Sjuor tog sig an kluriga utmaningar

Oskarshamn Artikeln publicerades
Emma Rindstig, Victor Jonsson, Lo Hildung, Wilma Zander och Cherise Gabriella som går i 7D på Rödsleskolan fick en ledtråd av Roger Karlsson från OKG för att klara uppgiften. 3 bilder
Foto:Ida Svensson
Emma Rindstig, Victor Jonsson, Lo Hildung, Wilma Zander och Cherise Gabriella som går i 7D på Rödsleskolan fick en ledtråd av Roger Karlsson från OKG för att klara uppgiften.

Seriekoppla batterier och räkna ut hur mycket längre än ledlampa lyser jämfört med en glödlampa. Det var två av uppgifterna som eleverna fick att bita i.

Det blev en annorlunda skoldag för sjundeklassarna på Rödsleskolan. I stället för vanliga lektioner fick de besöka Kapsellaboratoriet. Där väntade flera industri- och teknikföretag på dem med olika typer av kluriga utmaningar som skulle lösas innan tiden gick ut.

Det är Teknikcollege Östra Småland som tillsammans med högstadieskolorna arrangerar arbetsmarknadsdagar för sjundeklassarna. Syftet är att det ska få veta mer om vilka arbetsmöjligheter som finns inom industri och teknik i kommunen och bli nyfikna på att välja en av utbildningarna som ingår i Teknikcollege.

Saft AB hade med sig batterier och eleverna fick fem minuter på sig att koppla ihop tio av dem för att få ur rätt antal ampere och volt.

– Vi gör inte batterier som finns i mobiltelefoner. Med våra batterier behöver telefonen bara laddas en gång per år men de är lite för stora att bära runt på, säger Rune Sjövall, kemist.

Gänget från 7C klarade uppgiften på tre minuter.

– Det var kul. Jag funderar på att gå teknik på gymnasiet. Jag vill jobba med teknik på något sätt, säger Viktor Myrlander.

Hos Roger Karlsson som jobbar på OKG fick eleverna räkna ut hur mycket längre nya lampor som led och hallogen lyser än gamla glödlampor.

– Det här är ett sätt att få upp intresset för teknikutbildningar. Vi behöver en bred kompetensbas även i framtiden. Vi behöver de här ungdomarna och många fler generationer, säger Roger Karlsson.

Elever från Teknikcollege var också på plats i Kapsellaboratoriet, redo att svara på frågor. Wilma Holmgren, Minna Hassan och Hanna Ronneteg går naturprogrammet och Carl Gustafsson, William Hällblad läser teknik.

– När jag fick i sjuan visste jag inte vad jag ville bli. Jag valde teknik för att det är så brett, säger William Hällblad.

– Det är viktigt att få en inblick i hur det är att läsa programmen, säger Wilma Holmgren.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.