Skolkataloger stoppas i den avgiftsfria skolan

Oskarshamn Artikeln publicerades
Sara Einarsson, tillförordnad grundskolechef.
Foto:Ida Svensson
Sara Einarsson, tillförordnad grundskolechef.

I år kommer grundskolans elever i Oskarshamns kommun inte att förevigas till skolfotokataloger. "Hela vår verksamhet ska vara avgiftsfri", säger grundskolechef Sara Einarsson.

Kommunen har tagit beslut om att inte genomföra några gruppbildsfotograferingar av grundskolans klasser läsåret 2017/2018.

– Det är rektorerna för alla våra enheter som tillsammans med min ledningsgrupp har tagit beslutet, säger Sara Einarsson, tillförordnad grundskolechef.

Därmed blir det inga skolkataloger med klassbilder i år. Beslutet motiveras bland annat med att skolan ska vara avgiftsfri.

– Skolkatalogerna är frivilliga, men vi har tillåtit ett företag att komma in och ta bilder på våra barn och sälja till vårdnadshavarna i ett antal exemplar, säger Sara Einarsson och tillägger att bara runt 30 procent av vårdnadshavarna brukar köpa katalogerna.

– Vi i skolan behöver egentligen inte skolkatalogerna. Det är för elevernas och föräldrarnas skull vi har låtit ett företag komma in i skolan och ta bilder.

Bildningsförvaltningen har också som ambition att minimera antalet register med personuppgifter.

– Det handlar om integriteten för våra elever.

Hur mycket reaktioner har ni fått på beslutet?

– Än så länge är det bara en förälder som har hört av sig, säger Sara Einarsson som tillägger att hon blivit intervjuad av båda lokaltidningarna och Radio Kalmar under onsdagen.

– Från och med i morgon kommer det nog mer reaktioner.

Om det blir några skolkataloger nästa läsår återstår att se.

– Vi kommer att utvärdera i vår och ta ett nytt beslut inför nästa läsår.