Smålands unga orienterare tränade inför ungdoms-SM

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tilda Palm, Huskvarna, Filippa Söderberg, Kalmar, Ida Eskilsson, Huskvarna och Hugo Ericsson, Växjö tittar på kartan innan de ger sig ut i terrängen.
Foto: Andreas Bendroth
Tilda Palm, Huskvarna, Filippa Söderberg, Kalmar, Ida Eskilsson, Huskvarna och Hugo Ericsson, Växjö tittar på kartan innan de ger sig ut i terrängen.

I helgen anordnade SOK Viljan tillsammans med Smålands orienteringsförbund ett träningsläger. 64 unga orienterare fick förbereda sig inför ungdoms-SM som arrangeras i Oskarshamn nästa år.

De unga orienterarna är mellan 13 och 16 år och kommer vid ungdoms-SM att tävla i fyra olika klasser. Tanken med lägret är att man ska få känna på terrängen. Dock inte samma bana som vid kommande mästerskap.

– Det hade varit fusk. Nej det området är avlyst så där får ingen träna. Men vi befinner oss strax i närheten så terrängen är densamma, berättar ungdomsledare Maria Rindstig från SOK Viljan.

När Nyheterna är på plats lördag morgon gör ungdomarna sitt första pass i anslutning till Döderhults Hemvärnsgård. På eftermiddagen blir det sprintorientering i Norrtorn och dagen avslutas med bad i simhallen och pizzabuffé på kvällen.

Ungdomarna övernattar i Rödsle BK:s klubbstuga i Fredriksberg för att på söndagen köra ett långpass upp mot SOK Viljans egen klubbstuga i Hycklinge.

Ungdomarna samlade inför första passet. Maria Rindstig informerar.
Foto: Andreas Bendroth
Ungdomarna samlade inför första passet. Maria Rindstig informerar.

Då ungdoms-SM arrangeras i Oskarshamn kommer i stort sett alla Sveriges orienteringsdistrikt att träna här berättar Maria.

– Skånedistriktet har redan bokat sitt läger till våren.

Ungdoms-SM anordnas i september varje år och nyligen var fyra från SOK Viljan i Luleå på ungdoms-SM där. Totalt var man drygt 400 deltagare. Maria hoppas det blir så många deltagare som möjligt som får representera hemmaklubben nästa år.

– Vi har sagt det till alla att det är en gång i livet som man får chansen att tävla i ungdoms-SM på hemmaplan, så ta den.

Flera olika Smålandsklubbar var representerade under helgens träningsläger. En av dem var Kalmar OK och där hittade vi Filippa Söderberg som själv var med på ungdoms-SM tidigare i höst. Enligt henne är det bästa med orientering kombinationen, att man både får använda benen och hjärnan.

– Det är inte bara att springa, man måste tänka en hel del också.