Snart premiärdags i stationsrestaurangen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Nere i källaren har den gamla oljecisternen fått ge plats för stolar och bord. Det unika utrymmet kan användas såväl för konferenser som för slutna sällskap som vill ha en bit mat
Foto:Anna-Lena Karlsson
Nere i källaren har den gamla oljecisternen fått ge plats för stolar och bord. Det unika utrymmet kan användas såväl för konferenser som för slutna sällskap som vill ha en bit mat

På onsdag slår krögarparet Conny Simonsson och Catarina Karlsson upp portarna till sin nya restaurang i Oskarshamns gamla stationshus.

– Detta är ett av Oskarshamns absolut vackraste hus, och vi ser verkligen fram emot att få ha det som vår arbetsplats, säger Catarina Karlsson.

Under den senaste månaden har Conny och Catarina jobbat för högtryck för att få pusselbitarna på plats i det varsamt tillpassade och renoverade stationshuset.

– Nu återstår i princip bara piffet, och det är ju det som är det roligaste, säger Catarina.

I somras stod det klart att det var Conny och Catarina som fick möjlighet att driva restaurangen i det gamla anrika stationshuset i Oskarshamn.

Conny är skåning och driver sedan tidigare en golfrestaurang i Kävlinge, en verksamhet som han kommer att ha kvar parallellt med Stationshuset i Oskarshamn.

Catarina är bördig från Oskarshamns kommun, och det är hennes Småländska rötter som varit en bidragande orsak till att paret till slut hamnade i Fliseryd.

Och nu ska de alltså se till att det gamla stationshuset blomstrar igen, och att Oskarshamnsbor, turister och resande kan få sig någonting i magen.

Utöver restaurangen, där det blir såväl lunchservering som a la carte, kommer man även att driva en kiosk och ett café i stationsbyggnaden.

Navet i byggnaden, restaurangköket, är väl tilltaget och finns inrymt i den vackra byggnadens nedre plan.

Där finns också den gamla källaren där oljepannan och oljecisternen tidigare stått. Detta utrymme är nu iordningställt till ett karaktärsfullt konferensrum. Utrymmet kan givetvis också användas för sittningar med mat för mindre slutna sällskap.

Överallt i lokalerna finns spåren efter den tidigare verksamheten kvar.

I kioskdelen hittar man till exempel den gamla biljettluckan sparad, och i matsalen, som finns inrymd i den tidigare godsmottagningen, finns krokarna för cyklar kvar i taket.

– Hela huset är byggnadsminnesförklarat och det har förstås inneburit att man fått gå ytterst varsamt fram under renoveringen, säger Conny.

– Här har man byggt efter befintliga väggar, men det har ändå inte varit några problem att väva in moderna lösningar.

Det var just karaktären på byggnaden var avgörande när Catarina och Conny tittade lite närmare på huset i våras.

– Jag blev helt tagen, bekänner Catarina.

– Det är väldigt speciellt att få jobba i den här byggnaden.

Conny och Catarina vill passa på att lovorda Oskarshamns kommun, som verkligen tänkt till när det gäller stationsbyggnaden.

– Man har dessutom varit fantastiska att ha att göra med. Vi har hela tiden haft ett jättebra samarbete, berömmer Catarina.

– Dessutom tycker vi att atmosfären här i Oskarshamn är så trevlig. Man jobbar verkligen hårt för att lyfta kommunen, staden och företagandet och vågar satsa stort. Här finns väldigt många duktiga och engagerade människor.

Catarina och Conny har inte så mycket arbete kvar nu innan det blir öppningsdags.

– Det återstår lite smådetaljer och sedan ska menyerna provlagas så att allting sitter perfekt tills vi slår upp portarna på onsdag, säger Conny avslutningsvis.