Socialnämnden besökte flera olika verksamheter istället för att ha sammanträde

Påskallavik Artikeln publicerades
Mona Tegel (S), Catharina Högstedt, IFO, Ulla Bengzon (SD), Chahanna Olsson (SD) och Rolf Lindström (M) bekantade sig med det mekaniska katten som Reine Karlsson ofta har i sitt knä.
Foto: Ida Svensson
Mona Tegel (S), Catharina Högstedt, IFO, Ulla Bengzon (SD), Chahanna Olsson (SD) och Rolf Lindström (M) bekantade sig med det mekaniska katten som Reine Karlsson ofta har i sitt knä.

På uteplatsen sitter tre pensionärer och njuter av solens värmande strålar och en kaffetår när politikerna i socialnämnden anländer till demensboendet Blå pojken för ett sista stopp på sin verksamhetsresa.

Den här onsdagen samlades inte nämnden i ett mötesrum inomhus för att ha sammanträde. Istället var de ute på en heldagsutflykt och besökte olika verksamheter. Gården som är ett förändringsboende inom missbruksvården och Hjälpmedelscentralen var två av dem.

Bussresan avslutas i Påskallavik med ett besök på demensboendena Blå pojken och Fredrika och det nya LSS-boendet på Tvärgatan.

Blå pojken och Fredrika ingår i ett av områdena som utreds just nu. När socialförvaltningen ska spara 30 miljoner kronor kan fyra mindre äldreboende läggas ner. Vilka det blir är inte klart än.

Enhetschefen Susanne Svensson visade gästerna runt. De anlände mitt i en matleverans.

– Här på Blå pojken har vi sex lägenheter och på Fredrika har vi åtta lägenheter, säger Susanne Svensson.

Efter en kort rundvandring inomhus tar hon med dem ut på på gården mellan de båda husen.

– Vi har en fantastisk utegård. Vi har staket runt hela området så de kan komma och gå som de vill, säger Susanne Svensson.

Två av damerna som bor här tycker om att strosa runt och plocka blommor.

Reine Karlsson sitter på uteplatsen i solen och klappar den lurviga katten som han har i sitt knä. Den ligger på rygg och ser ut att njuta. Vid första anblick ser den ut som en riktigt katt, den spinner och blinkar med ögonen. Men det är en mekanisk katt.

–  Den är underbar. Jag har hört talas om dem men inte sett någon förut. Jag trodde inte att de var så naturtrogna, säger Mona Tegel (S) ledamot i Socialnämnden.

Hon uppskattade möjligheten att få åka runt och besöka flera olika verksamheter på riktigt.

– Vi har fått jättebra information.

En i personalen har höns hemma och ibland på sommaren tar hon med sig dem till jobbet. Det brukar vara väldigt uppskattat.

Onsdagens besök på Blå pojken och Fredrika var inte kopplat till uppdraget att omstrukturera i äldreomsorgen och spara 30 miljoner kronor.

Men socialchefen Anna Lindquist och äldreomsorgschefen Helena Steen är igång med arbetet och sammanställer statistik.

– Vi har börjat få fram ett underlag som vi ska redovisa på arbetsutskottet den 15 maj. Innan dess ska vi besöka alla fem områden och då får medarbetarna ställa frågor och komma med inspel, säger Anna Lindquist.

Personalen på Blå pojken och Fredrika har rätt så nyligen fått veta att de två boendena finns med på listan.

– Det finns frågor och det finns en oro, så är det absolut. Men vi kan inte påverka så mycket. Vi ska snart ha en informationsträff där vi ska få veta lite mer, säger Susanne Svensson.

Fakta

Stora besparingskrav

I samband med besparingar inom socialförvaltningen anses det nödvändigt att lägga ner fyra mindre äldreboenden och flytta de äldre till Hantverksgatan och Solbacka i Oskarshamn. Förvaltningen ska spara totalt 30 miljoner kronor under 2020–2021.

Vilka boenden som ska läggas ner har ännu inte beslutats, men socialnämndens arbetsutskott har gett förvaltningen i uppdrag att titta närmare på fem områden: Ängsbacken och Charlottagården i Misterhult, Kastanjegården i Bockara, Blå pojken och Fredrika i Påskallavik, Pildalen och Pilgränden i centrala Oskarshamn och Zafiren i Kristineberg.

Utredningen ska bland annat ge svar på var de äldre vill bo, om lokalerna är funktionella, om det finns renoveringsbehov, hur hög kostnaden är per brukare på respektive boende, tillsättning av tjänster och vikarier och vilka kommunikationer som finns till de olika boendena.

Visa mer...