SOK Viljan har fått kommuninvånarna på fötter

Oskarshamn Artikeln publicerades
Stig Karlsson, Erik Lennartsson och Lisbeth Palmberg vann cyklarna i folkhälsoprojektet Hittaut Oskarshamn.
Stig Karlsson, Erik Lennartsson och Lisbeth Palmberg vann cyklarna i folkhälsoprojektet Hittaut Oskarshamn.

11 000 mil avverkat på i runda slängar 41 000 timmar. Hittaut Oskarshamn har fått kommuninvånarna på fötter.

I helgen hölls avslutningen där tre cykelvinnare, som registrerat samtliga 120 checkpoints, fick sitt pris. Det var Stig Karlsson, Erik Lennartsson och Lisbeth Palmberg som nu kan ta sig fram med sprillans nya cyklar.

Totalt var det 1 067 deltagare i hittaut varav över 200 hade besökt samtliga checkpoints. Deltagarna registrerade nästan 55 000 checkpoints.

– Vi hade något fler deltagare i år men det som sticker ut är att varje deltagare i snitt tagit fler checkpoints, säger SOK Viljans ordförande Göran Svenson. Till och med för mig har kartorna gjort att jag fått se platser i Oskarshamn som jag aldrig sett förut.

Och det är han långt ifrån ensam om. Det är den vanligaste kommentaren de får, att folk tack vare hittaut fått se nya platser i sitt närområde.

Det är ännu inte säkert om det blir ett tredje år. Det beror mycket på finansieringen, om kommunen och sponsorerna ställer upp ett år till. Göran Svenson hoppas på det då folkhälsoprojektet nått ut i de breda folklagren. Men det finns grupper man fortfarande vill nå. Skolungdom är en sådan grupp.

– Centralt inom hittaut kom skolutmaningen. Den funderar vi på att ta upp. Orientering ingår ju i skolan och i klubben har vi en del lärare som tagit med sig våra kartor och använt i undervisningen, säger han.

Till året utökades kartan med Påskallavik och Vånevik. Till nästa år funderar Göran Svenson på nya platser.

– Vi har pratat om Kristdala eller Fårbo men det är inget vi kan lova i dagsläget. Men vi hoppas kunna erbjuda nya platser.