Solcellsanläggningarna ökar i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
I Oskarshamn har antal solcellsanläggningar ökat jämfört med tidigare år.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
I Oskarshamn har antal solcellsanläggningar ökat jämfört med tidigare år.

Trots att solcellsanläggningarna ökar i Oskarshamn så har kommunen samtidigt tappat placeringar i Solcellstoppen.

Svensk Solenergi gör varje år rankningen ”Solcellstoppen” av Sveriges 290 kommuner. Den rankar kommunerna utifrån hur många solceller som installerats i relation till hur många invånare det finns kommunen. Statistiken kommer från Statistiska Centralbyrån och kompletteras med information från elcertifikatsystemet. På rankingen för 2018 hamnar Oskarshamns kommun på plats 216. Det är tappning på 27 platser på Solcellstoppen sedan året innan. Rikssnittet bland solcellsinstallationen ligger på 40,3 watt medan Oskarshamn ligger på 23,4 Watt per person.

– Intresset för att installera solceller bara ökar i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Det installerades totalt 10 200 nya solcellsanläggningar i Sverige under 2018. Det gör att det vid årsskiftet fanns 25 500 anläggningar. I Oskarshamn fanns det 64 stycken solcellsanläggningar vid årsskiftet. I Sverige ökade också solcellskapaciteten med 78 procent medan det i Oskarshamn ökade med 66 procent. I Oskarshamn gick solcellskapaciteten från 379 kilowatt till 631 kilowatt under 2018. Oskarshamns solceller producerar den andelen hushållsel som används till cirka 120 villor.

Solcellsstatistik i delar av länet

Antal anläggningar:

Oskarshamn: 64

Västervik: 185

Högsby: 18

Kalmar: 160

Hultsfred: 36

Rankning bland Sverige kommuner:

Oskarshamn: 216

Västervik: 57

Högsby: 170

Kalmar: 69

Hultsfred: 193

Visa mer...