Sprucken allians i landstinget – C och L väljer hellre att bilda majoritet med S än att styra i minoritet med M och KD

Kalmar län Artikeln publicerades
Alliansen i landstinget ser ut att vara sprucken då Liberalerna och Centerpartiet hellre ser ut att vilja bilda majoritet med S än att styra i minoritet med M och KD. Detta då ett alliansstyre i minoritet i praktiken skulle innebära att man gör sig beroende av Sverigedemokraterna.
Foto: Andreas Bendroth / Montage
Alliansen i landstinget ser ut att vara sprucken då Liberalerna och Centerpartiet hellre ser ut att vilja bilda majoritet med S än att styra i minoritet med M och KD. Detta då ett alliansstyre i minoritet i praktiken skulle innebära att man gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill se ett minoritetsstyre tillsammans med Alliansen medan Liberalerna och Centerpartiet hellre går i opposition eller bildar ny allians med socialdemokraterna än gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Vi har kommit till insikt att det inte är möjligt med ett alliansstyre, säger oppositionsråd Christer Jonsson (C).

Efter torsdagens sluträkning där mandatfördelningen från valnatten står fast är Christer Jonsson C) säker på sin sak. Det blir inget alliansstyre.

– Om vi hade varit i vänsterblockets skor och haft 29 mandat istället för 28 så hade vi inte haft något bekymmer att bilda ett minoritetsstyre. Men nu är vi mindre och det innebär att vi i varje läge skulle vara beroende av någon annans stöd. Det gör det matematiskt omöjligt för oss att bilda ett alliansstyre.

Jonsson säger att ett alliansstyre i minoritet i praktiken skulle innebära att man i varje omröstning skulle göra sig helt beroende av Sverigedemokraterna.

– Vi har gått till val på att inte på något som helst sätt bygga ett styre med SD och det är ett löfte vi tänker hålla.

Därför överväger man nu i landstingsgruppen alternativet att tillsammans med Liberalerna och Socialdemokraterna bilda en majoritet.

– Vi har börjat ha sonderande samtal med S för att se om ett samarbete är möjligt. Vi ställer dock krav på att det i så fall måste ske en förflyttning av politiken till vår planhalva. Det finns nämligen ingen vänstermajoritet i landstinget längre och det måste synas i både ansvar och positioner.

För oss är det antingen opposition eller mittenmajoritet som gäller.

Pierre Edström är oppositionsråd för Liberalerna och diskussionerna där är precis dem samma som hos Centerpartiet.

– För oss är det antingen opposition eller mittenmajoritet som gäller. Vår största vilja är att kunna bilda majoritet, men att ingå samarbete med Socialdemokraterna kommer inte ske helt villkorslöst, säger Pierre Edström.

Likt Centerpartiet stänger man dörren till både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Något minoritetsstyre med Alliansen finns just nu inte på kartan.

– Vår målsättning var ett majoritetsstyre med Alliansen, men när förutsättningar inte finns för något tydligt majoritetsförhållande så måste man istället börja tänka utanför boxen.

Min lösning är fortsatt självklar och det är att bilda ett minoritetsstyre med Alliansen och försöka lägga fram allianspolitiska förslag som så många som möjligt vill ställa sig bakom.

Oppositionsråd Gudrun Brunegård från Kristdemokraterna har dock inte gett upp drömmen om ett alliansstyre än.

– Min lösning är fortsatt självklar och det är att bilda ett minoritetsstyre med Alliansen och försöka lägga fram allianspolitiska förslag som så många som möjligt vill ställa sig bakom.

Brunegård säger att hon inte vill förhandla med Sverigedemokraterna, men att hon samtidigt tycker det är dags för Sverigedemokraterna att sluta gömma sig under offerkoftan.

– Jag tycker det bästa vore att vi i Alliansen gemensamt lägger fram ett förslag där Christer Jonsson (C) föreslås bli regionstyrelsens ordförande. Då tvingas SD äntligen ta ställning. Så får vi lösa den praktiska politiken efterhand.

Det går inte att kohandla med partier som inte delar våra värderingar.

Malin Sjölander, oppositionsråd från Moderaterna är inne på samma linje.

– Om jag hade varit väljare så hade jag ställt krav på SD att ta ställning. För som läget är nu så har både väljarna som röstat på de röda och på SD köpt grisen i säcken. Vi fyra allianspartier är de enda partier som faktiskt gått ut innan och sagt hur vi vill styra.

Men precis som Brunegård vill hon inte förhandla med SD.

– Det går inte att kohandla med partier som inte delar våra värderingar.

Malin Sjölander säger att ett alliansstyre i minoritet kan se ostabilt ut på pappret, men att det i praktiken går att hantera.

– Man har kunnat styra landsting på det här sättet utan att förhandla med SD och det har fungerat hyfsat stabilt. Det handlar bara om att kunna driva fram politik på ett sunt och förnuftigt sätt. Att leverera förslag som är något mer lättsmälta och som kan få ett brett stöd. Kanske låta de stora reformerna bli liggande ett tag. Vara pragmatisk snarare än provokativ. Faktum är att 90-95 procent av allt det vi beslutar om i landstinget brukar vi vara ganska överens om.