Statister får pröva sina vingar på inspelning av tv-serien Eagles

Saltvik Artikeln publicerades
Gustav Holm, Tom Ekberg, Ida Carlsson och Abdullah Al-Naser är några av statisterna. De spelar festdeltagare på en skolavslutningsfest som kommer att vara med i andra säsongen av Eagles.
Foto: Jimmy Larsson
Gustav Holm, Tom Ekberg, Ida Carlsson och Abdullah Al-Naser är några av statisterna. De spelar festdeltagare på en skolavslutningsfest som kommer att vara med i andra säsongen av Eagles.

Vissa drömmer om att bli skådespelare, andra är mer intresserade av att se hur det går till bakom kameran. Vi har träffat några av ungdomarna som medverkar som statister under inspelningen av tv-serien Eagles andra säsong. ”Det är min första tv-inspelning”, säger 16-åriga Ida Carlsson.

Det är skolavslutningsfest hemma hos familjen Kroon. Ludde, Amie och Klara är på plats. Och förstås Elias och Felicia som bor i den pampiga villan med swimmingpool och havsutsikt. Plus ett stort antal andra festsugna ungdomar som vill fira att läsåret äntligen är slut. Men allt är inte frid och fröjd.

– Det är mycket drama och konflikter på festen, säger Stefan H. Lindén, Eagles skapare och producent.

Stefan H. Lindén, som själv är uppväxt i Oskarshamn, är seriens skapare och producent.
Stefan H. Lindén, som själv är uppväxt i Oskarshamn, är seriens skapare och producent.

Inspelningen av festen, som kommer att vara med sent i den andra säsongen av tv-serien, sker under två kvällar. Något som innebär arbete fram till klockan två på natten för skådespelare, statister och inspelningsteam. Hittills har det mesta gått enligt planerna.

– Ja, det enda vi inte räknade med i går var regnet, säger producenten Alexandra Thönnersten strax innan den andra inspelningskvällen ska börja.

Stefan H. Lindén berättar att de löste situationen genom att skriva in regnet i manuskriptet.

– Jag känner mig otroligt nöjd med manuset vi har fått ihop. Vi lämnade säsong 1 i en upplösning, och det har varit kul att försöka lösa alla konflikter och relationer.

Skolavslutningsfesten spelades in i en villa på Ovädersleden i Saltvik.
Skolavslutningsfesten spelades in i en villa på Ovädersleden i Saltvik.

För drygt en månad sedan spelade man in hockeyscener i Be-Ge Hockey Center med flera hundra statister i publiken. Även till inspelningen av festen i villan på Ovädersleden i Saltvik behövs en hel del statister.

– Vi hade ett 50-tal statister i går och kommer att ha 30–40 statister i dag, säger Stefan H. Lindén.

– Det känns som att folk nu vet vad vi håller på med och är taggade på att vara med, vilket vi är väldigt glada för.

Fyra av statisterna på festen är Tom Ekberg, Gustav Holm, Ida Carlsson och Abdullah Al-Naser. Tom Ekberg och Gustav Holm var med lite grann redan i den första säsongen.

– En av karaktärerna hade fest hemma hos mig, säger Tom Ekberg som inte har några direkta planer på att bli skådespelare i framtiden.

– Jag tycker att det är skoj att vara med och se hur det funkar ”behind the scenes”. Att vara med och spela in en serie i Oskarshamn är väldigt stort.

Gustav Holm, Ida Carlsson, Tom Ekberg och Abdullah Al-Naser.
Gustav Holm, Ida Carlsson, Tom Ekberg och Abdullah Al-Naser.

Gustav Holm siktar däremot på en framtid i branschen.

– Jag går i tvåan på gymnasiet och har velat bli skådespelare sedan jag gick i lågstadiet, säger han.

Tom och Gustav hoppas att de kommer att synas lite mer i andra säsongen.

– Alla i tv-teamet är väldigt bra och skådespelarna gör det bra. När skådespelarna har pauser kommer de ut och minglar med oss. De är trevliga människor, säger Tom Ekberg.

Ida Carlsson har åkt till Oskarshamn från Jönköping för att vara med som statist i Eagles. Hon har tidigare medverkat i flera musikaler i Jönköping och Eksjö.

– Det här är min första tv-inspelning, säger Ida Carlsson som tycker att det är kul att spela festdeltagare.

– Jag har varit med i dansscener och har även fått reagera på ett bråk.

Även för Kalmarbon Abdullah Al-Naser är Eagles-inspelningen en rolig och annorlunda upplevelse.

– Det är ungefär som jag förväntade mig, men jag är inte van vid att mima saker utan ljud och att dansa utan musik, säger han.

Edvard Olsson spelar hockeytalangen Elias Kroon i serien.
Edvard Olsson spelar hockeytalangen Elias Kroon i serien.

Eagles hade höga tittarsiffror när första säsongen visades på SVT Play i våras. Serien fick många fans både i Sverige och i andra länder. För de unga skådespelarna har succén inneburit en hel del uppmärksamhet.

– Jag märker att många har sett serien, vilket är jättekul, säger Edvard Olsson som spelar hockeytalangen Elias.

Han säger sig inte ha fått några negativa kommentarer.

– Folk är snälla mot mig.

Många är förstås nyfikna på vad som kommer att hända i de nya avsnitten. En ny säsong ger möjlighet att utveckla karaktärerna och spinna vidare på det som hände i den första säsongen.

– Vi kan lova både stora och små händelser, säger Stefan H. Lindén hemlighetsfullt.

Förutom drama och konflikter är hockey och kärlek givna beståndsdelar i den nya säsongen.

– Min karaktär får en större roll, säger Edvard Olsson som berättar att han är med i fler scener och har fler repliker än han hade i den första säsongen.

– För mig innebär det större press och att det är mer krävande, men jag tycker att det är väldigt roligt.

Höstens inspelningar pågår under totalt sex veckor i Oskarshamn och två veckor på andra orter, närmare bestämt i Karlskrona och Stockholm. Precis som förra året är Oscarsgymnasiet och ishallen två av inspelningsplatserna i Oskarshamn, men i år spelar man även in i lägenheter och restauranger inne i stan.

– Vi bygger ut världen lite, säger Stefan H. Lindén.

Eagles har inte spelat in i Stockholm tidigare, men den här gången fanns skäl att förlägga en av inspelningsveckorna i huvudstaden.

– I handlingen har vissa karaktärer en tydlig koppling till Stockholm.

Vad är skillnaden mellan att spela in i Stockholm och att spela in i Oskarshamn?

– Framför allt är det väldigt behändigt att spela in i Oskarshamn. Gruppen är mer koncentrerad här nere i och med att alla bor och arbetar här, säger Stefan H. Lindén och fortsätter:

– Folk är snälla här och vi får mycket hjälp av invånarna. Många tycker att det är roligt att vi är här, vilket känns jättekul.

Resultatet av inspelningarna visas på SVT Play till våren. Premiärdatumet är inte spikat än, men det blir totalt tio avsnitt – två fler än i första säsongen.

– Vi vill ge fansen en bra säsong. Det är vår högsta målsättning, säger Stefan H. Lindén som har förhoppningar om att Eagles andra säsong inte ska bli den sista.

– För mig personligen är det ett flersäsongskoncept. Drömmen är att göra minst två säsonger till.

Fakta

Över en miljon har sett tv-serien

Eagles säsong 1 spelades in i Oskarshamn hösten 2018 och hade premiär på SVT Play i mars 2019. Serien har nått över miljonen tittare och har ett snitt på cirka 700 000 starter per avsnitt. Serien finns nu även på norska NRK där den sedan sin premiär legat stadigt på topplistan av populäraste program. Serien har även haft premiär på danska DR.

Serien är skapad av Stefan H. Lindén och är skriven av Anton Nyberg, Michaela Hamilton och Fanny Ekstrand. Serien produceras av Stefan H. Lindén och Alexandra Thönnersten på produktionsbolaget New Stories AB.

Säsong 2 beräknas få premiär på SVT Play under våren 2020.

Visa mer...