Stor åtgång på vatten och läsk

Oskarshamn Artikeln publicerades
Eric Johansson sommarjobbar i butiken och får ägna en hel del tid åt att plocka upp vatten och läsk i hyllorna.
Foto: Lotta Zaar
Eric Johansson sommarjobbar i butiken och får ägna en hel del tid åt att plocka upp vatten och läsk i hyllorna.

Den heta sommaren gör att folk köper dricka som aldrig förr.

– Bara i maj körde Ica 170 extra lastbilar med dryck jämfört med normalt, säger Icahandlaren Rasmus Ohlsson i Oskarshamn.

Den stora efterfrågan på läsk och kolsyrat vatten har varit svår för bryggerierna att klara av.

Att man inte bara tillverkar mer bubbelvatten, läsk och öl beror på att kolsyran inte räcker till.

– Det är långt ifrån så som vi vill ha det, leveransproblemen är ett bekymmer för oss, säger Rasmus Ohlsson. Tillverkarna har brist på kolsyra och kan inte leverera till vår grossist.

– Vi får hem sporadiska leveranser, men det är inte så mycket som vi vill ha. Samtidigt är bristen på kolsyra inget som vi kan påverka, det ligger helt utanför vår kontroll.

Den extremt torra och heta sommaren riskerar även att minska tillgången på svenskodlade grönsaker.

– Snart kan det bli problem att få tag på svensk sallad och gurka om det inte kommer regn där det odlas i södra Sverige. Jag vill inte säga att det blir brist, men det kan bli knapert på det. Sallad kommer förmodligen alltid att finnas, men inte från Sverige utan då är den odlad utomlands.

En annan vara som gått bra att sälja i värmen är glass. Även här har leverantörerna haft svårt att hinna med.

– Till exempel GB har haft lite problem med vissa sorter. Vår lageryta för glass är begränsad och vi beställer hem mer hela tiden.

Än finns det läsk att köpa och för den som vill kyla ner sig rekommenderar Rasmus Ohlsson ett besök i avdelningen för kött och chark. På fryslagret är det 24 minus. ”Där är det skönt att svalka sig.”
Än finns det läsk att köpa och för den som vill kyla ner sig rekommenderar Rasmus Ohlsson ett besök i avdelningen för kött och chark. På fryslagret är det 24 minus. ”Där är det skönt att svalka sig.”

Fakta

Brist på kolsyra

Kolsyrebristen är ett problem för bryggerier och livsmedelstillverkare som använder gasen för att sätta bubblor i drycker samt vid paketering av mat.

Orsaken till bristen på kolsyra i Europa rapporteras vara att fabrikerna haft ovanligt långa produktionsstopp sedan i vintras.

Bristen beror på att många ammoniakfabriker, där kolsyra är en biprodukt, är stängda för underhåll eller har produktionsproblem.

Det kan dröja till september innan ny kolsyra når marknaden.

Visa mer...