Stor potential för fiskodling på land

Oskarshamn Artikeln publicerades
Katarina Hultgren, verksamhetsledare Atrinova, Markus Langeland, SLU och Jason Bailey från Vattenbrukscentrum ost pratade fiskodlingar och möjligheter.
Foto:Ida Svensson
Katarina Hultgren, verksamhetsledare Atrinova, Markus Langeland, SLU och Jason Bailey från Vattenbrukscentrum ost pratade fiskodlingar och möjligheter.

Oskarshamns kommun, med närheten till vatten kan vara en bra plats att odla fisk på. Att konkurrera med den norska laxen går inte men det finns andra fiskarter som är lämpliga att odla här.

Entreprenörer som kan tänka sig att odla fisk, tjänstemän som jobbar med tillståndsfrågor, restauranger som vill köpa fisken och experter på landbaserad fiskodling träffades på Nova för att prata om nya affärsmöjligheter.

I grunden handlar det om att hitta utvecklingsmöjligheter som tar till vara på restvärme. Något som det finns gott om i Oskarshamn. Växthusodling är ett alternativ, fiskodling ett annat.

I dag importeras mycket odlad fisk till Sverige men framöver kan det bli ändring på det. Fisksorter som abborre, gös och piggvar kan odlas på hemmaplan.

  För att en landbaserad fiskodling ska kunna bli verklighet längs östkusten behövs entreprenörer och investerare. En fiskodling som går att leva på kostar många miljoner att få i gång. Tillstånd behövs också.

  – Regelverket är ganska snårigt, säger Markus Langeland, forskare vid SLU.

  Landbaserad fiskodling sker i nästan slutna system.

  – Det ger minimal miljöbelastning, bara en liten del av vattnet läcker ut, säger Markus Langeland.

  Jason Bailey från Vattenbrukscentrum Ost har tagit fram en ekonomisk beräkningskalkyl. Med den kan entreprenörer som funderar på att hoppa på tåget, räkna ut hur mycket vatten de behöver, vad som måste byggas och vilka kostnaderna kan bli.

  – Vi vill hjälpa dem så gott vi kan, säger Jason Bailey.