Stor skolkonsert med sydafrikanska musiker

Oskarshamn Artikeln publicerades
Nilla Ulfsdotter, 10, och Jack Åkerberg, 9, ser fram emot nästa veckas konsert på Oscarsgymnasiet.
Nilla Ulfsdotter, 10, och Jack Åkerberg, 9, ser fram emot nästa veckas konsert på Oscarsgymnasiet.

Repetitionerna pågår för fullt inför den stora Star For Life-konserten nästa vecka, då skolungdomar från Oskarshamn kommer att uppträda tillsammans med musiker från Sydafrika.

– Det kommer att bli jättekul. För jag älskar att sjunga, säger 10-åriga Nilla Ulvsdotter.

– Jag tror att det här kan bli mitt livs höjdpunkt.

10-åringen Nilla Ulvsdotter kramar sina händer, i blicken blänker ett ljus av förväntan. Hon fortsätter:

– Det ska bli så roligt att träffa alla artister, att träffa nya kompisar, säger Nilla Ulvsdotter, varpå 9-åringen Jack Åkerberg - som när orden ”livets höjdpunkt” yppats ivrigt nickat medhåll - flikar in.

– Sydafrika menar du? frågar Jack Åkerberg.

– Just det, Sydafrika ja, säger Nilla Ulvsdotter.

De båda barnen har just avslutat en repetition i Valhallaskolans aula, inför den stora Star For Life-konserten på Oscarsgymnasiet nästa tisdag.

Konserten kommer att utgöra höstens kulmen för musikprogrammet, vars syfte är att motivera och inspirera ungdomar till ett bättre liv och en ökad framtidstro, och som återfinns på 101 skolor i Sydafrika, Namibia, Sri Lanka och Sverige.

Elin Johansson, sångpedagog och körpedagog på musikskolan i Oskarshamn, är en av de ansvariga för elevgrupperna - vilka bland annat hämtats från Valhallaskolan, Kristinebergsskolan, Rödsleskolan och Norra skolan - som ska uppträda under konserten. Hon säger att flera hundra barn kommer att vara med på scenen.

– De ska köra till den sydafrikanska sånggruppen Star Choir South Africa, och sångerskan Thandiwe Mbobo och bröderna Triple & Touch, även de från Sydafrika. Och under konserten kommer det att blandas sånger från Sydafrika och Sverige, säger Elin Johansson.

Under konserten kommer elever från skolor i Oskarshamn uppträda med sydafrikanska musiker.
Foto: Marcus Bornlid Lesseur
Under konserten kommer elever från skolor i Oskarshamn uppträda med sydafrikanska musiker.

Nilla Ulvsdotter och Jack Åkerberg säger att de känner sig lite nervösa inför eventet. Men samtidigt känner de sig redo efter den senaste tidens repetitioner.

– Jag tycker att det är jättekul. För jag får sjunga. För jag gillar att sjunga. Jag känner mig typ fri när jag sjunger, säger Nilla Ulvsdotter.

– Jag känner mig också fri, säger Jack Åkerberg, och tillägger:

– Och jag sjunger väldigt mycket, säger han.