Storaffär vid handelsområdet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Arbetet med etapp två vid det nya handelsområdet pågår för fullt – och nu kan man snart börja planera för den tredje etappen. Innehållet i den är ännu okänt.
Foto:Anna-Lena Karlsson
Arbetet med etapp två vid det nya handelsområdet pågår för fullt – och nu kan man snart börja planera för den tredje etappen. Innehållet i den är ännu okänt.

Politikerna i fullmäktige röstade på måndagskvällen ja till en miljonaffär som krattar manegen för etapp tre i det nya handelsområdet vid mellersta infarten i Oskarshamn.

Kommunen lägger 3,7 miljoner kronor på affären med Skanska Sverige AB (fastigheten Snickeriet 3).

Handelsområdet vid E22:an är följaktligen på väg att bli ännu större. Etapp ett – med Willys och Burger King – invigdes i våras. Den andra etappen – med Dollarstore, Jysk och Rusta – är på gång. Innehållet i den tredje etappen är alltjämt okänt. Först var kommunen tvungen att köpa fastigheten Snickeriet 3 av Skanska – och därefter ska fastigheten Snickeriet 2 köpas av OH Elektronik AB (förhandlingar pågår).

Snickeriet 3 har en tomtareal på drygt 9 000 kvadratmeter. Kommunen får tillträde till marken den 1 oktober nästa år – och då är det tänkt att man ska kunna sätta spaden i jorden för den tredje etappen. Enligt markundersökningar är marken förorenad, på grund av att det låg en kommunal soptipp på platsen förr i tiden. Marksaneringskostnaden är beräknad till tre miljoner kronor (pengarna finns i driftbudgeten). I överenskommelsen med Skanska ingår även en tomt i närheten av Skrotfrag. Kommunen tar över den tomten i samband med köpet av Snickeriet 3 – och Skanska är därmed inte längre bundet till det tidigare plangenomförandeavtalet som var kopplat till den aktuella fastigheten.

– Tanken var att man skulle ha industrimark, typ Kvastmossen, där. Men inget har hänt. Istället har man haft det som upplagsområde. Ytan ligger på cirka 16 000 kvadratmeter, säger mark- och exploateringsstrategen Göran Landenius.

– Den passar kommunen som hand i handske. Om vi får en kommande kombiterminal, så kommer infarten att ligga i närområdet. Man kan tänka sig att det blir en ganska stor korsning – och då är det väldigt bra att ha den industrimarken. Skanska kommer att ta bort asfaltshögarna – men i övrigt kommer det att se ut som det gör i dag. Och det blir ingen kostnad för någon av parterna. Vi för bara över området till kommunen.

Kommunen har även planer på att bygga busshållplatser nedanför handelsområdet vid Snickeriet.

– För att kunna komma åt den marken, så måste vi ha en körväg dit. Tanken är att man ska komma ner dit via Förrådsgatan.

Fakta

Fullmäktige i korthet

Kvällen inleddes med en parentation för fullmäktigeledamoten Birgitta Karlsson (SD) som har avlidit. Hon hade varit fullmäktigeledamot sedan januari 2011. Fullmäktigeförsamlingen hedrade henne med en stunds tystnad. Under kvällen gjorde politikerna, bland annat, tummen upp för medborgarförslaget om att bygga ett nytt utegym i Fårbo. Det står redan klart att Fårbo, Påskallavik och Kristdala ska få utegym.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.