Tar med sig körkortsfrågan till partikongressen

Oskarshamn/Örebro Artikeln publicerades
Catrin Alfredsson ska snart åka på sin första partikongress för Socialdemokraterna. Hon tar med sig frågan om körkort för alla.
Foto: Sofia Thomson
Catrin Alfredsson ska snart åka på sin första partikongress för Socialdemokraterna. Hon tar med sig frågan om körkort för alla.

Körkortsfrågan är en av hjärtefrågorna som delegationen från Kalmar län tar med sig till Socialdemokraternas årliga partikongress. För Catrin Alfredsson blir det en helt ny erfarenhet.

I helgen går Socialdemokraternas partikongress av stapeln i Örebro. Tolv länsbor har blivit utvalda att delta, en av dem är Catrin Alfredsson.

– Jag känner mig väldigt hedrad och det ska bli spännande och roligt. Det här blir min första kongress, säger Catrin Alfredsson.

Inför kongressen har hon lagt extra krut på en av sina hjärtefrågor som handlar om att körkort inte ska vara en klassfråga. En fråga som riksdagsledamoten Laila Naraghi har stridit för i många år. Med stöd från Laila Naraghi har Catrin Alfredsson ändrat i skrivelserna som ska behandlas under kongressen. Nu står det att möjligheten till CSN-lån för körkortsutbildning som införts och som många sökt ska vidgas till fler grupper.

Under förra året blev det möjligt att ta studielån från CSN men bara för personer som varit arbetslösa under en viss tid eller som deltar i ett arbetsmarknadsprojekt.

– Jag vill att det ska komma till gagn för alla. Om du exempelvis är undersköterska och vill jobba inom hemtjänsten måste du ha körkort och det är dyrt, är du ensamstående blir det ännu svårare, säger Catrin Alfredsson.

Idag är det många arbetsgivare som kräver körkort och alla har inte möjlighet att lägga så mycket pengar på det.

– Föräldrarna kanske inte har råd att ge sina barn den förmånen. Om någon har svårt för att ta körkort och behöver många lektioner blir det mycket dyrare. I en familj med många barn är det svårt att spara ihop pengar till alla barnens körkort. Det får inte vara en klassfråga.

Hon lyfter också fram att det är ännu viktigare utanför storstäderna.

– I Stockholm går tunnelbanan hela tiden men här är det svårare. Om du bor i Misterhult och ska kunna ta dig till jobbet i Påskallavik behöver du körkort.

Laila Naraghi som just nu är föräldraledig har engagerat sig i frågan sedan hon tillhörde SSU. Hon driver förslaget att körkort ska finnas som en valbar kurs på samtliga gymnasieprogram. Catrin Alfredsson tycker att det är en bra idé.

– Den ska vara kostnadsfri, säger Catrin Alfredsson.