Tolvskillingsmarken lockade folk från hela trakten

Oskarshamn Artikeln publicerades
En del av den parad som invigde årets Tolvskillingsmarken. På bild syns bland annat konferencier Malin Brunby och marknadsgeneral Arne Nilsson.
Foto: Gustav Röriksson
En del av den parad som invigde årets Tolvskillingsmarken. På bild syns bland annat konferencier Malin Brunby och marknadsgeneral Arne Nilsson.

Vid klockan nio började paradtåget med marknadsgeneralen i spetsen. För alla besökare väntade en dag med dans, sång, teater och förhoppningar om vackert väder och bekanta ansikten.

När paradtåget som öppnade årets Tolvskillingsmarken nådde Lilla Torget var det redan över ett femtiotal besökare på plats. Malin Brunby, konferencier för dagen presenterade schemat. Hon har varit konferencier ett par gånger tidigare och är ett välbekant ansikte för den som besöker Tolvskillingsmarken.

– Det brukar vara mycket folk och vi har ett bra program i år. Det stora är väl De Vet Du men Södertorn All Stars är också väldigt bra. Och så får man inte glömma att det är premiär för barnteatern, säger Malin Brunby.

Malin avlöstes av ”The epic dancerz”, en grupp tjejer som dansade loss ordentligt. Josefine Lind från Mönsterås, berättar att hon i år bara var där för just dansgruppen då hon känner en av flickorna som uppträdde.

The epic dancerz uppträdde med modern dans.
Foto: Gustav Röriksson
The epic dancerz uppträdde med modern dans.

Andra kom till Tolvskillingsmarken för bekanta ansikten och av vana.

– Det är roligt att det är folk här och att det händer något, det är här man ska vara. Jag är här varje år, säger Ninna Blomqvist ifrån Oskarshamn.

Ture Svensson kom till staden för marknadsgeneralen Arne Nilssons skull.

– Det var för hans skull jag åkte ner. Vi känner varandra från föreningslivet och ifrån engagemang runt IK Oskarshamn, säger Ture Svensson, pensionär sen tio år tillbaka och ifrån Döderhult.

Och snart trädde marknadsgeneralen upp på scen och började sitt tal med den klassiska repliken ”Kära örebroare”. Efter en del skratt och applåder berättade Arne Nilsson att han kände sig stolt över att vara marknadsgeneral och att han hoppades på vackert väder och bekanta ansikten. Men han hade även en uppmaning till Oskarshamnsborna.

– Vår stad kan bara utvecklas och bli bättre om vi hjälps åt. Det är upp till oss själva att skapa ett attraktivt Oskarshamn. Attraktivt för inte bara oss själva utan även för framtida generationer. Därför uppmanar jag alla att engagera sig i föreningslivet, oavsett om det är politik eller sport.

Vid tvåtiden spelade Oskarshamn Concert Band och på marknadsstråken var det fullt med folk.

På Västra Torggatan var det mycket folk som tog del av marknaden.
Foto: Gustav Röriksson
På Västra Torggatan var det mycket folk som tog del av marknaden.

Vid fyra var det dags för dragplåstret De Vet Du, som spelade inför ett välfyllt Lilla Torget. Erik Rengren ifrån Västervik som hade spelat gitarr på Elin Namnieks stannade för att kolla på bandet.

De Vet Du drog ordentligt med folk på Lilla Torget och avslutade årets Tolvskillingsmarken.
Foto: Gustav Röriksson
De Vet Du drog ordentligt med folk på Lilla Torget och avslutade årets Tolvskillingsmarken.

– Jag har inte lyssnat jättemycket på De Vet Du mer än på fest. Men det är väl det som är bra, man hamnar i feststämning. Jag hoppas spelningen blir bra, säger Erik Rengren.

Runt om torget stod marknadsstånd, det lokala näringslivet, politiska partier, hemvärnet och svenska kyrkan för att nämna ett fåtal. De som ville kunde också ta bilder tillsammans med De Vet Du efter deras spelning.

fakta

Schemat under dagen

9.00 - Paraden börjar från Brädholmen, via Kråkerumsbacken till Lilla Torget

9.25 - Konferencier Malin Brunby hälsar alla välkomna till årets marken

9.30 - Dansuppvisning med The Epic Dancerz

10.00 - Årets marknadsgeneral Arne Nilsson inviger marknaden och håller ett välkomsttal.

10:15 Barnteater "Lassemaja" med Oskarshamns teatersällskap

11:00 Döderhultskören under ledning av Anna Rosén bjuder på skön musik

12:00 Konsert med SAS, Södertorn All Stars

13:00 Crescendokören

14:00 Oskarshamn Concert Band

15:00 Elin Namnieks, aktuell med singlarna "Got no time" och "Girl in the car" 1

5:30-15:45 Godisregn

16:00 De Vet Du

Visa mer...