Tom Alandh skildrar Håkan Juholts liv

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tom Alandh arbetar just nu med en ny film om Håkan Juholts liv.
Foto: Bertil Ericson/TT
Tom Alandh arbetar just nu med en ny film om Håkan Juholts liv.

Tom Alandh har påbörjat en ny dokumentärfilm, och denna gång är det Håkan Juholt som har huvudrollen i filmen om sitt eget liv. - Hans historia är för intressant för att inte bli berättad, säger Tom Alandh.

Oskarshamn

Tom Alandh sitter i bilen, på väg till Blekinge för att fira semester, och på en knastrig telefonlinje berättar han för Nyheterna hur det kommer sig att han gör en film om Håkan Juholt.

– Det var min chef, Ingemar Persson på SVT, som kom med en förfrågan om jag ville göra en film om Håkan Juholt. Tanken hade inte riktigt slagit mig tidigare, delvis därför att jag inte brukar göra politiska porträtt. Men så tänkte jag, att ja, varför ska man INTE göra en film om Håkan Juholt, egentligen är det lite konstigt att det inte gjorts tidigare, säger Tom Alandh.

Håkan Juholt är numera ambassadör på Island.
Foto: RICKARD NILSSON / TT
Håkan Juholt är numera ambassadör på Island.

Tom Alandh berättar vidare att det tog ett tag att övertala Håkan Juholt att medverka i filmen, men att de redan från första stund har kommit bra överens och har lätt för att prata med varandra, men att det även fanns en annan orsak som spelade in.

– Jag har spenderat många somrar i Oskarshamn, Västervik och framförallt i Mörtfors. Och jag tror faktiskt att vårt gemensamma förflutna var en av anledningarna till att han lät sig övertalas att delta i filmen.

Han säger också, att även om Håkan Juholt förvisso är politiker, är det inte politiken som har huvudrollen i filmen.

– Nej, den främsta anledningen till att jag ville göra filmen var hans historia. Hur han plockades fram och blev utsedd till partiledare, och varför de tio månader senare valde att sätta en kniv i ryggen på honom. Det vill jag skildra, det politiska spelet han blev utsatt för, och hur han hanterade situationen efter att han avgått. Men även hur han gått vidare, och hans nya roll som ambassadör på Island, något som jag för övrigt tycker att han passar alldeles utmärkt för, säger Tom Alandh.

Filmen om Håkan Juholt beräknas vara klar kring 2020-2021, vilket till stor del beror på att Tom Alandh parallellt jobbar med andra projekt.

– Men också på grund av Håkan Juholts förordnande som ambassadör, det är en helt partipolitiskt oberoende position, så då kan det vara bra om filmen kommer ut lite senare, säger Tom Alandh.

Håkan Juholt har även kommenterat hur det kommer sig att han ställer upp i dokumentärfilmen och säger:

- Tom gör ett projekt med mig och det pågår i flera år. Vi träffas i olika miljöer och samtalar om livet. Det är mycket känslor och skörhet. Jag är idag ambassadör och därmed en opolitisk tjänsteman, samtalen handlar därför inte om politik på det sättet. Mer om livet vad som format mig, driver mig. Vem jag är, längst djupast därinne. Det är svåra ämnen och därför får det ta sin tid, säger Håkan Juholt.