Toppkandidat kan tvingas välja mellan riksdagen och kommunen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Mathias Karlsson är Liberalernas toppkandidat i både kommunvalet och riksdagsvalet.
Foto: Karin Asmundsson
Mathias Karlsson är Liberalernas toppkandidat i både kommunvalet och riksdagsvalet.

Mathias Karlsson (L) kan bli riksdagsledamot om det går bra för Liberalerna i valet. Samtidigt toppar han partiets kommunlista i Oskarshamn.

Med budskapet ”Vi är redo att ta över” söker Liberalerna väljarnas stöd för ett maktskifte i Oskarshamns kommun. Partiets lokala toppkandidat Mathias Karlsson, som även toppar Liberalernas riksdagslista i Kalmar län, har fullspäckade dagar i valrörelsen.

– Nu sitter jag i bilen på väg från Påskallavik till Figeholm, säger Mathias Karlsson när vi når honom via telefon på fredagsförmiddagen.

Som riksdagskandidat reser han kors och tvärs över hela länet för att prata med väljare och kampanja för Liberalerna, som i dagsläget inte har någon riksdagsledamot från Kalmar län.

Du är toppkandidat i både kommunvalet och riksdagsvalet. Vilket uppdrag kommer du att prioritera om det går bra för er i båda valen?

– Blir det så att vi får en riksdagsplats kommer jag med glädje att ta det uppdraget. När det gäller kommunen har vi så mycket bra folk som är redo att ta över, men jag kommer att finnas med som en stöttande kraft. Jag kommer att fortsätta i kommunfullmäktige och även vara med på gruppmöten för att fånga upp det som händer i kommunen och länet och delge det på riksnivå.

Han vill inte peka ut någon liberal som ska ta över efter honom i kommunpolitiken om han själv hamnar i riksdagen. Skulle de borgerliga partierna få makten i kommunen i ett sådant läge återstår det att se vem Liberalerna för fram som sin kommunalrådskandidat. Mathias Karlsson ser det inte heller som självklart att Liberalerna ska ha kommunalrådsposten.

– Det är ingenting som säger att det måste vara en liberal. Däremot ska det vara en demokratisk process där vi kommer överens. Det är viktigt att det sker på schyssta grunder.

Liberalerna vill egentligen inte ha kvar det nuvarande upplägget med kommunalråd och oppositionsråd. Mathias Karlsson menar att det är förlegat system som borde bytas ut mot en modernare struktur för fördelning av politiska poster.

Kan du tänka dig att tacka nej till en riksdagsplats om du skulle få en hög post i kommunpolitiken?

– Om det går väldigt, väldigt bra, om folk kryssar Mathias i kommunen och säger att honom vill vi ha, om det blir en så stark och tydlig markering, då kanske jag väljer kommunen i alla fall, säger Mathias Karlsson som menar att han får göra en avvägning utifrån valresultatet.

– Jag håller dörren öppen. Jag tycker att kommunfrågorna är jätteviktiga.

Vad tror du om chanserna för att komma in i riksdagen?

– Jag tror att det är jättebra chanser. De mätningar vi får visar att vi ökar, så det finns chans att komma in i riksdagen. När jag är ute och pratar med folk känns det väldigt, väldigt positivt. Många tycker att Liberalerna har en bra politik.

Hur är känslan i kommunvalet?

– Det är jättepositivt. Många kommer fram och säger att de har röstat på Socialdemokraterna i många år men att det blir Liberalerna i år. Vi har även sett att det går åt många valsedlar.