Otippad väljarmagnet blev mest kryssad i Moderaterna

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lucas Lodge (M) var mest populär bland Moderaternas väljare i kommunvalet. Han fick 187 personröster.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Lucas Lodge (M) var mest populär bland Moderaternas väljare i kommunvalet. Han fick 187 personröster.

Nu står det klart vilka politiker väljarna helst vill ska styra Oskarshamns kommun. I flera fall var det inte partiernas toppkandidater som fick flest personkryss. En av de otippade väljarmagneterna var Lucas Lodge som kryssades från tolfte till första plats på Moderaternas lista.

Länsstyrelsen har nu räknat samman personrösterna i kommunvalet. För att bli personvald krävs minst fem procent av partiets röster, minst 50 personröster och att partiet har fått mandat som kandidaten kan ta i anspråk.

Flera av de mest kryssade politikerna var också sina respektive partiers toppkandidater. Till den kategorin hör kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) som fick flest personröster, 577 stycken, av samtliga kandidater i kommunvalet i Oskarshamn. Näst mest kryssad blev Liberalernas toppkandidat Mathias Karlsson med 499 personröster.

– Jätteskoj att ha det förtroendet. Det visar att folk tycker att det är viktigt att man finns med och är aktiv i politiken, säger Mathias Karlsson.

Även Lena Granath, som toppade Vänsterpartiets valsedel, hör till de mest kryssade politikerna. Hon fick 391 personröster. Granath var dessutom den politiker som fick störst andel personröster i sitt parti – 26,89 procent.

I flera av de övriga partierna fick kandidater längre ner på valsedeln flest kryss. Såväl Charlotte Sternell (C) som Mattias Bäckström Johansson (SD) och Lucas Lodge (M) kryssade sig förbi sina respektive partiers toppkandidater med väljarnas hjälp.

Lucas Lodge stod på tolfte plats på Moderaternas valsedel och hade inte ens räknat med att få en ordinarie plats i fullmäktige.

– Nej, det hade jag inte. Min vision har varit att släppa fram många nya på listan och låta dem ta plats, säger han.

Men väljarna ville annorlunda. Lucas Lodge, som är ordförande för Moderaterna i Oskarshamns kommun, blev den mest kryssade moderaten med 187 personröster – sju fler än partiets toppnamn Ingela Ottosson.

– Jag har florerat i bakgrunden i fyra år. Kanske är det många väljare som känner igen mitt namn och har kryssat därför. Ingela är ny och har inte varit med så länge. Därför tror jag att hon har fått färre kryss. Däremot är hon en stabil och bra person.

Hur känns det att bli inkryssad?

– Jätteroligt. Det är roligt att folk känner förtroende för en, säger Lucas Lodge som samtidigt konstaterar att politiken kräver mycket tid.

– Jag har ett jobb som jag trivs med och en familj. Tiden räcker inte till allting, men självklart har jag ett ansvar när jag har fått många kryss. Men jag står bakom Ingela som nummer ett.

Du gör inte anspråk på posten som gruppledare i fullmäktige?

– Det har jag inte tänkt mig.

Vad gör du om dina partikamrater säger att de vill ha dig som gruppledare?

– Det är en diskussion vi får ta då. Men det är osannolikt. Ingela har högt förtroende i den gruppen. Hon har på kort tid varit väldigt aktiv och gjort väldigt bra ifrån sig. Ingela har mitt fulla förtroende och jag tror att hon kommer att göra ett väldigt bra jobb.

Fakta

De fick flest personröster i kommunvalet

1. Andreas Erlandsson (S), 577 personröster.

2. Mathias Karlsson (L), 499.

3. Laila Naraghi (S), 415.

4. Lena Granath (V), 391.

5. Mattias Bäckström Johansson (SD), 377.

6. Michael Erlandsson (SD), 244.

7. Lucas Lodge (M), 187.

8. Ingela Ottosson (M), 180.

9. Leif Axelsson (SD), 162.

10. Ingemar Lennartsson (KD), 97.

Visa mer...

Fakta

Här är samtliga 49 ledamöter i kommunfullmäktige

Moderaterna (8): Lucas Lodge (personvald), Ingela Ottosson (personvald), Ylva Alexandersson, Carina Lind, Rolf Lindström, Elizabet Åström, Connéelia Lundin, Stefan Karlsson.

Centerpartiet (3): Charlotte Sternell (personvald), Tommy Skoog (personvald), Anette Rogö (personvald).

Liberalerna (5): Mathias Karlsson (personvald), Lena Tolander, Pontus Welin, Johanna Wyckman, Johannes Lindberg.

Kristdemokraterna (3): Ingemar Lennartsson (personvald), Rebecka Englund (personvald), Per Tingström.

Socialdemokraterna (17): Andreas Erlandsson (personvald), Laila Naraghi (personvald), Anita Hultgren, Anton Sejnehed, Sami Durmishi, Thina Andersson, Åke Nilsson, Yvonne Bergvall, Jonas Brorsson, Mona Tegel, Peter Wretlund, Catrin Alfredsson, Faig Osmanov, Lena Blomander, Joakim Rylin, Cornelia Stamer, Stellan Lindeberg.

Vänsterpartiet (4): Lena Granath (personvald), Lena Fyhr, Ingmar Hjalmarsson, Veronika Guljas.

Sverigedemokraterna (9): Mattias Bäckström Johansson (personvald), Michael Erlandsson (personvald), Britt-Marie Sundqvist, Dan Bengtsson, Leif Axelsson, Jan Johansson, Anders Svensson, Niklas Arvidsson, Josefine Johansson.

Visa mer...