Misstänkta rånare begärs häktade

Oskarshamn Artikeln publicerades
Coop Konsum Kolberga rånades den 5 september och den 21 december.
Foto:Jimmy Larsson
Coop Konsum Kolberga rånades den 5 september och den 21 december.

Två personer har anhållits misstänkta för rånen mot Coop Konsum Kolberga. Häktningsförhandling hålls under lördagen.

Sedan i onsdags sitter en 15-årig pojke och en 18-årig man anhållna för rånen mot Coopbutiken i Kolberga den 5 september och den 21 december.

15-åringen är även misstänkt för rånförsöket mot Coop i Fårbo den 23 december.

– Intensivt arbete av Oskarshamnspolisen har lett fram till att vi har kunnat få pojkarna misstänkta för brotten, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen.

Ingen av pojkarna var myndig när rånen begicks. Enligt Robert Loeffel var 18-åringen bara 17 år när han ska ha rånat butiken tillsammans med 15-åringen.

– Jag tycker att det är beklämmande att så unga gärningsmän ger sig in i grova brott.

Hur ställer de sig till misstankarna?

– De nekar till brott.

På fredagseftermiddagen begärdes de misstänkta rånarna häktade på den högre misstankegraden, sannolika skäl. Häktningsförhandling ska hållas i polishuset i Kalmar under lördagen.

Robert Loeffel ger en eloge till Oskarshamnspolisen för deras jobb med utredningen.

– Det är väldigt tillfredsställande att vi har nått framgång i utredningen och även i tidigare utredningar i rånvågen i Oskarshamn, så att vi förhoppningsvis får stopp på ofoget.

Sedan våren 2017 har en rad butiksrån och rånförsök inträffat i Oskarshamn. Ica Nära Kåbe-hallen, 7–Eleven, Circle K, Preem och Ica Nära Södertorn hör till de butiker som har rånats. Det har även skett flera personrån.

Efter det första rånet mot Kåbe-hallen kunde en man i 30-årsåldern gripas redan samma dag. Han dömdes senare till två års fängelse. För några av de andra butiksrånen har två unga män, 18 och 19 år, dömts till fängelse.

Vissa av butiksrånen är dock fortfarande ouppklarade.