Två stora bostadsprojekt på gång – Snart sätts spaden i marken för över 60 nya bostäder

Oskarshamn Artikeln publicerades
BoKloks planerade bostadsrätter på Gölkärret (uppe) och GBJ Bostadsutveckling AB:s planerade bostadsrätter i Havslätt (nere).
Foto: BoKlok/GBJ Bostadsutveckling
BoKloks planerade bostadsrätter på Gölkärret (uppe) och GBJ Bostadsutveckling AB:s planerade bostadsrätter i Havslätt (nere).

40 bostadsrätter på Gölkärret och 24 bostadsrätter i Havslätt. Snart kan två stora byggprojekt i Oskarshamn få sätta spaden i marken. Försäljningen går bra.

Vad det gäller Gölkärret så kom beskedet från BoKlok att bygget blir av förra måndagen. Det trots att bara 13 av de 40 lägenheterna är sålda hittills, vilket är under BoKloks säljkrav på 40 procent av beståndet.

– Men det är upp till dem själva när de vill börja bygga och fler kontrakt är på väg att skrivas på, säger Oskarshamns mark- och exploateringsstrateg Göran Landenius.

Husen som kommer byggas på Gölkärret är så kallade modulhus där alla element först byggs i en separat fabrik i Gullringen för att därför transporteras och monteras upp på plats.

– Elementtillverkningen pågår i fabriken nu. Samtidigt håller man på att sanera marken där det ska byggas, berättar Landenius.

Vecka 45, i början av november, kommer man sätta spaden i jorden för att påbörja markarbetena. Om allt går som planerat kommer husen att levereras i färdiga moduler under vecka åtta nästa år.

Parallellt med bostadsbyggandet på Gölkärret lär bostadsbyggandet ute i Havslätt dra igång.

GBJ Bostadsutveckling AB planerar att uppföra fyra stycken tvåplanshus med totalt 24 bostadsrättslägenheter. Det handlar om tre- och fyrarumslägenheter med tillgång till egen carport på området.

Bolaget vill att förhandsavtal ska vara tecknat för minst 70 procent av beståndet, alltså 17 lägenheter, innan man börjar bygga, och enligt kontraktet med Oskarshamns kommun har man krav på sig att fram till den 31 oktober komma upp till den nivån för att avtalet ska fortsätta gälla.

Gunnar Hilding är entreprenadchef på GBJ Bostadsutveckling och säger att man i dagsläget är uppe i 13 påskrivna kontrakt.

– Men vi har några försäljningar på väg in och ännu fler intressenter så vi är inte alls oroliga.

Enligt bolagets tidigare plan skulle spaden vara i marken nu under senhösten.

–Just nu filar vi på det sista med bygglovet, så beroende på hur snabbt den handläggningen går så skulle jag säga runt årsskiftet. Så vi räknar med att kunna köra igång ungefär som vi har tänkt.