Tvättstugor, cykelförråd och vindsutrymmen ska bli lägenheter

Oskarshamn Artikeln publicerades
Förra året gjordes vindsutrymmen i fastigheten Lejonet på Lilla torget om till vindslägenheter. Benoni Ingelsjö visade upp bygget tillsammans med Skanskas produktionsledare Dennis Karlsson.
Foto: Peter Rosén
Förra året gjordes vindsutrymmen i fastigheten Lejonet på Lilla torget om till vindslägenheter. Benoni Ingelsjö visade upp bygget tillsammans med Skanskas produktionsledare Dennis Karlsson.

De närmaste åren planerar Byggebo att göra om tvättstugor, cykelförråd och vindsutrymmen till lägenheter. Det kommunala bostadsbolagets intresse för att bygga vid Kikeboskolan, på Forumparkeringen och mitt emot Hotell ett har däremot svalnat.

Byggebos vd Benoni Ingelsjö gästade kommunfullmäktige i måndags för att informera om bolagets årsredovisning. I samband med det presenterade han även Byggebos nyproduktionsplan för de kommande tio åren.

– Vi har ett ägardirektiv att planera för 30 nya lägenheter per år, varav en del ska vara anpassade för äldre och människor med funktionsnedsättning. 30 bostäder per år ska ses som ett genomsnitt över tre till fyra år, sa Benoni Ingelsjö.

– Vi fokuserar på centrum och centrala delar av centralorten.

Vid sidan av det pågående bygget på Mejeriplan, där 57 lägenheter ska stå klara i början av nästa år, planerar Byggebo att göra om ett antal lokaler till lägenheter.

– I Karlsborg, ett av kvarteren i Kristinebergsområdet, har vi möjlighet att bygga två stycken lägenheter i ett par gamla tvättstugor. Det kostar ungefär en och en halv miljon och är planerat att göras i år, sa Benoni Ingelsjö.

– Vi har ett cykelförråd och en gammal keramikverkstad på Munkgatan där vi kommer att göra en lägenhet under det här året också.

Byggebos vd berättade att det finns ytterligare en uppsagd lokal i Karlsborg som ska göras om till två lägenheter i år.

Dessutom planerar man att bygga fyra nya lägenheter i vindsutrymmen på Mäster Palms väg under 2019.

– Här finns ingen hiss och det begränsar lägenheternas utformning, de får inte vara större än 35 kvadratmeter.

Året därpå, 2020, ska det enligt planen byggas fyra vindslägenheter på Trädgårdsgatan.

– Där är det samma begränsning på lägenhetsstorlek.

Byggebos intresse för att bygga på fastigheten Gråsparven, mitt emot Hotell ett, har däremot minskat.

– Gråsparven har vi diskuterat i det här forumet några gånger tidigare och i en massa andra forum. Den kan jag säga är ytterst oklar. Det finns andra planer, så där kommer vi inte att göra någonting i närtid, sa Benoni Ingelsjö.

Samma sak gäller för parkeringsplatsen utanför Forum som Byggebo tidigare visat intresse för.

– Här finns starkt intresse från en annan aktör att skapa ett LSS-boende, har vi fått vetskap om, så den har vi också plockat bort från vår planering.

Kikeboskolan ingår i nuläget inte i Byggebos planer.
Foto: Jimmy Larsson
Kikeboskolan ingår i nuläget inte i Byggebos planer.

Enligt Benoni Ingelsjö har andra aktörer även visat intresse för att bygga vid Kikeboskolan. Därför har Byggebo lagt också den planen åt sidan tills vidare.

Ett annat projekt som nämnts tidigare är en påbyggnad på Plutohuset vid Stora torget, vilket skulle ge 15–20 nya lägenheter.

– Det har vi lagt lite längre fram i tiden, 2025/2026, för att se hur utvecklingen blir.

Enligt Ingelsjö innehåller Byggebos nyproduktionsplan ungefär 400 nya bostäder, vilket överträffar ägardirektivet från kommunen. Investeringskalkylen uppgår till 800 miljoner kronor. De siffrorna kan dock komma att förändras.

– Nu har vi ju reviderat ett antal av de här lite större projekten, så de här siffrorna ska också revideras i takt med det givetvis.

Målsättningen med planen är också att öka andra aktörers intresse för nyproduktion i Oskarshamn.

– Man ser att det händer någonting, då kanske man vågar.