Tydliga framsteg på landsbygden

Oskarshamn Artikeln publicerades
"Hela kommunen ska leva", är parollen för den rödgröna majoriteten. Peter Wretlund (S), Lisa Wanneby (MP), Lena Granath (V) och Tommy Skoog (C) presenterade det första budgetförslaget vid skolan i Bråbo i november 2014. 2 bilder
Foto:Per Hammenvik
"Hela kommunen ska leva", är parollen för den rödgröna majoriteten. Peter Wretlund (S), Lisa Wanneby (MP), Lena Granath (V) och Tommy Skoog (C) presenterade det första budgetförslaget vid skolan i Bråbo i november 2014.

Halva mandatperioden är avverkad. Partierna i Oskarshamns kommun pratade mycket om bostäder, arbetsmarknad/utbildning och landsbygd i valrörelsen för två år sedan. Hur har det gått sedan dess? Kommunalrådet och oppositionsrådet svarar.

Bostäderna var en viktig valfråga – hur tycker du att det har gått på den fronten?

Peter Wretlund (S), kommunalråd:

– Det känns bra – även om jag tycker att det borde ha gått fortare, det måste jag medge. Ledtiderna är långa. HSB drog sig ur på Mejeriplan, men som tur var kunde kommunens bostadsbolag (Byggebo) ta över i stället. I övrigt har vi trygghetsboenden på gång, vi har Bovieran och vi har hela Solbackapaketet. Inre hamnen-projektet är juvelen när det gäller bostadsfrågan. Vi har väldigt mycket på gång.

Eva-Marie Hansson (M), oppositionsråd:

– Bostadsbyggandet är en av Sveriges största utmaningar – och så är det även i Oskarshamns kommun. Bostadsbyggandet måste öka kraftigt. Rätt hanterat innebär det stora möjligheter för vår kommun. Det är en angelägenhet att ingen ska behöva tacka nej till jobb eller studier på grund av att det inte finns bostäder i Oskarshamns kommun. Det behövs bostäder för alla åldrar – från trygghetsboende och seniorboende till boende för barnfamiljer och ungdomar.

Har det gått i rätt riktning när det gäller arbetsmarknads- och utbildningsfrågorna?

Peter Wretlund (S), kommunalråd:

– Ja, arbetsmarknadsfrågorna är vårt adelsmärke. I det korta perspektivet ser det fantastiskt bra ut. Men det kommer en känd utmaning runt hörnet. Jag tänker på Simpevarpshalvön (kärnkraftverket). Där har vi en stor uppgift.

Eva-Marie Hansson (M), oppositionsråd:

– Här finns det mycket kvar att göra. Arbetsmarknaden är viktig och arbetet lägger grunden för hela samhällets ekonomi. På arbetsmarknaden behöver vi stabilisera och bland annat skapa möjligheter för den arbetskraft som snart behöver lämna OKG. Utbildningsfrågan och att unga och nyanlända har möjlighet att inhämta kunskaper, är en livsnerv som alltid måste vara levande. Pedagogiska verktyg – som datorer och läsplattor – är viktiga för undervisningen.

Hur vill du summera landsbygdspolitiken hittills? Vad återstår att göra?

Peter Wretlund (S), kommunalråd:

– Där har vi nog kommit längst hittills. Landsbygden har fått pengar i både investerings- och driftbudgetarna. Vi har en landsbygdsutvecklare i kommunen från och med den 1 september i år. Och vi ska anordna landsbygdsdagar för hela regionen från och med nästa år. Vi har, exempelvis, mycket på gång i Kristdala – tack vare initiativ från samhällsföreningen, som vi har kunnat möta upp med pengar. Jag tänker på Dämmen och fritidsgården. Det känns bra. Det finns även medel avsatta för Strandagården i Påskallavik.

Eva-Marie Hansson (M), oppositionsråd:

– Satsningen på fiber samt landsbygdsutvecklartjänsten har varit steg i rätt riktning. Nu handlar det om att stärka småföretagarnas möjligheter på landsbygden, där en stor del av kommuninvånarna bor. Detsamma gäller den kommunala servicen – att inte bara fokusera på centralorten.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.