Tysta protester när IVA:s öde avgörs

Kalmar Artikeln publicerades
Therese Lindquist och hennes kollegor planerar en protest på torsdag.
Therese Lindquist och hennes kollegor planerar en protest på torsdag.

I samband med torsdagens extra regionfullmäktige väntas både vårdpersonal och allmänhet komma till länssjukhuset i Kalmar för att protestera mot neddragningarna vid IVA i Oskarshamn.

Intensivvårdssjuksköterskan Therese Lindquist har dragit i gång ett upprop på Facebook som hittills fått 31 delningar.

– Jag vill att så många som möjligt ska åka ner och visa sitt missnöje. Tanken är att vi ska sitta med under mötet så det blir en tyst protest i den bemärkelsen. Jag vill att de ska se oss i ögonen när de tar beslutet, säger Therese Lindqvist som själv kommer åka ner tillsammans med sin arbetsgrupp.

– Det är svårt att säga hur många vi blir totalt. Vi vet inte hur många från allmänheten som kommer.

Therese tror inte att deras tysta protest kommer kunna påverka så mycket.

– Men man kan påminna dem om att vi inte kommer glömma bort det. Att vi kommer komma ihåg detta beslut fram till nästa val.

Therese poängterar att det inte är jobben hon är orolig för.

– Som IVA-utbildad sjuksköterska kan jag säga upp mig och få nytt jobb på fem minuter. Utan det vi vill påvisa är att processen har gått fel till, att det är missvisande statistik och att det i längden drabbar sjukhuset, säger Therese som tycker ledningen saknar en plan.

– Här tar man ett jättestort beslut, men har ingen plan, Man kan inte ta ett beslut innan det är färdigt vart patienterna ska ta vägen. Finns personal, finns kapaciteten? Vi hade patienter bara häromdagen som blev nekade plats i både Kalmar och Västervik för att det var fullt.

Hon tycker det är synd att varken kommunpolitiker eller näringsliv har gjort sig mer hörda i debatten.

– Men de har också bara fått den vinklade informationen utåt.

Förutom Therese och hennes kollegors protest så planerar flera pensionärsorganisationer i Oskarshamn att åka ned och protestera mot IVA-förslaget.

Enligt uppgifter till Nyheterna ska de samlas vid Fyren vid 15-tiden på torsdag för avfärd ner mot Kalmar.