Unga Cooprånare slipper fängelse

Oskarshamn Artikeln publicerades
Den 5 september och 21 december slog knivbeväpnade rånare till mot Coop Kolberga. Nu har två unga män dömts för rånen.
Den 5 september och 21 december slog knivbeväpnade rånare till mot Coop Kolberga. Nu har två unga män dömts för rånen.

Två unga män har dömts av Kalmar tingsrätt för knivrånen som skedde mot Coop Kolberga den 5 september och 21 december 2017.

De två ungdomarna, 16 och 18 år, har åtalats för de två rånen. Den 5 september 21.35, kort före stängningsdags, stegade de två ungdomarna in på Coop Kolberga. De gick mot kassan där en ensam personal fanns. Den andra anställde var ute på lagret. När de kom fram tog de fram varsin köttkniv och krävde att kvinnan skulle ”ge de pengarna”. De var mycket hotfulla och höll knivarna uppskattningsvis endast 30 centimeter från kvinnan när de tog kassalådan med 7 000 kronor och nyckeln till den.

Sedan försvann de från affären och lämnade efter sig en djupt chockad kvinna.

Efter det rånet valde affären att sätta in väktare på kvällarna för att göra arbetssituationen tryggare för de anställda.

Det visade sig fungera en gång. I förhör har en av rånare sagt att de avstod från ett nytt rån när de såg väktare utanför men den Den 21 december hade väktare inte kommit på plats än. 17.35 slog 18-åringen till igen med en kumpan. 16-åringen stod åtalad även för detta rån men friades av tingsrätten.

Denna gång hade 18-åringen med sig en ny kniv och kumpanen en metallstång när de gick fram och rånade en ensam personal. Rånarna var maskerade med bandanas över munnen. Exakt vad som sades minns ingen av de inblandade men rånarna var mycket hotfulla med sina vapen och tog kassalådan och nyckeln. Det var ovanligt mycket pengar i kassan, 12 000, då det varit julrusch.

Denna gång var planeringen för flykten mer noggrann. 18-åringen hade med sig ett klädbyte så han inte skulle bli igenkänd. Även denna gång lämnade de efter sig en svårt chockad personal.

Men idogt polisarbete fick fast 18-åringen och 16-åringen och nu har de dömts för rån. 18-åringen i två fall och 16-åringen i ett. Vid tiden för brotten var de endast 17 respektive 15 år och det är något som rätten tagit hänsyn till vad gäller straffet.

18-åringen har kontakt med kriminella kretsar och återfallsrisk finns. För hans del anses ett övervakningsbehov finnas. Därför döms 18-åringen till skyddstillsyn och samhällstjänst 240 timmar. Det motsvarar ett fängelsestraff på elva månader.

Vad gäller 16-åringen har socialförvaltningen rekommenderat att han får vård enligt socialtjänstlagen. Det anser också tingsrätten som kombinerar vården med ungdomstjänst i 70 timmar.

De två ungdomarna ska också betala omfattande skadestånd till personalen som utsattes för rånen och till butiken för kostnaderna som uppstod i samband med rånen. Vårdnadshavarna får betalningsansvar om ungdomarna inte själva kan betala.