Unga ska lära äldre att bli digitala

Oskarshamn Artikeln publicerades
Seniorer får chans att vara en del av den digitala världen. En del av deltagarna kan redan en del och andra är nybörjare,
Foto: Anders Wiklund/TT
Seniorer får chans att vara en del av den digitala världen. En del av deltagarna kan redan en del och andra är nybörjare,

Gymnasieungdomar ska visa och förklara för seniorer allt de vill veta om den digitala världen. Intresset har varit enormt. När inbjudan skickades ut till alla som fyllt 65 år gick de 400 platserna åt i rasande takt.

Oskarshamn

Att gensvaret skulle bli så stort hade inte Chatarina Sabelström, projektledare för Mer digital räknat med.

– Det är fantastiskt roligt, kommunens växel har blivit nedringd, säger Chatarina Sabelström som också jobbar på socialförvaltningen.

Genom sitt jobb har hon sett att det finns en grupp som känner ett visst utanförskap när det gäller det digitala. E-tjänsterna blir fler och fler och det går att sköta mer saker hemifrån via datorn.

Projektet som heter Mer digital är ett samarbete mellan kommunen, Region Kalmar län och Telia.

Vilka är bäst på att lära ut det digitala tekniken, ju ungdomar som har stenkoll på hur allt fungerar.

– De är nästan födda in den digitala världen. Det är en häftig idé att de ska lära ut, säger Chatarina Sabelström.

Gymnasieungdomarna var lite skeptiska först till att vara lärare eftersom de tänkte att de inte skulle klara av det. Men när de insåg vad det handlade om ville flera vara med.

– De är fantastiskt duktiga.

Vad som kommer tas upp på utbildningen beror på vad deltagarna vill lära sig. Det kan vara att använda Skype med barnbarnen eller mobilt bank-id.

– Det är helt upp till senioren, ingen fråga är för dum och alla får chans att lära sig på sin egen nivå.

Telia kommer ha tekniker på plats och bankerna kommer kunna svara på frågor. I pauserna kommer elever från estetiska programmet underhålla med musik.

– Vi hoppas kunna väcka en digital nyfikenhet och glädje, säger Chatarina Sabelström.