Unik resa: Från flykting till polis i utsatta områden

Oskarshamn Artikeln publicerades
Efter studenten kände Hanif Azizi kände att han inte passade in, han sökte en tillhörighet och meningsfullhet och trodde att han funnit den när organisationerna som hans föräldrar stred för ville ha honom.
Foto: Ida Svensson
Efter studenten kände Hanif Azizi kände att han inte passade in, han sökte en tillhörighet och meningsfullhet och trodde att han funnit den när organisationerna som hans föräldrar stred för ville ha honom.

Hanif Azizi är polisen som kom som flykting till Sverige när han bara var ett litet barn, som efter studenten var nära att ansluta sig till en grupp för att strida i Mellanöstern men som ändrade sig i sista stund och hittade hem.

Som nioåring fick Hanif Azizi ta sin lillebror i handen och kliva på en buss som var kamouflerad av lera. Hans mamma sa till honom att nu var han tillräckligt gammal för att ta hand om sin lillebror. Bussen var fylld av andra barn som också skulle skickas utomlands. Bröderna tittade de på sin mamma tills hon bara blev en liten prick och de visste inte om de skulle få se henne någonsin igen.

Haniz Azizi hinner knappt börja sin föreläsning innan han har hela publikens uppmärksamhet i aulan på Oscarsgymnasiet. Han reser runt i Sverige och berättar om sin resa från flykting till polis. Med den vill han inge hopp.

– Alla kan bli en del av samhället, din bakgrund behöver inte vara ett hinder, det kan vara en fördel. Det går att använda sin bakgrund till något positivt, säger Hanif Azizi .

Sina första år i livet bodde Hanif Azizi på en militärbas på gränsen mellan Iran och Irak. Båda hans föräldrar var politiskt aktiva. Hans pappa dog när han var sex år.

Han minns när kriget mellan USA och Irak bröt ut, hans minns bombanfallet och sirenerna. Familjen flyttades till Bagdad och till källaren på ett hotell.

En dag fick han packa sin resväska och tillsammans med sin lillebror hoppa på bussen och börja resan mot Sverige. Planen var att han skulle stanna i Sverige i några år innan han skulle återvända och fortsätta sina föräldrars kamp.

Hanif Azizi stannar upp i sin berättelse och ber publiken att prata med varandra en stund hur det kan kännas att som barn lämna sina föräldrar och vara på flykt. Rädsla, oro och övergivenhet blir några av svaren.

– Många vill inte prata om de jobbiga sakerna. Men om man inte får prata om sina känslor blir problemen kvar i ens kropp och försvinner inte, säger Hanif Azizi.

Att bli övergiven av sin mamma kan följa med en hela ens liv och det kan vara svårt att lita på någon annan.

I Sverige hamnade Hanif Azizi och hans bror hos en familj som inte var så bra, ibland fick de inte mat eller rena kläder och det hände att de blev slagna.

Men andra vuxna i skolan och på fritidsgården märkte det och så småningom kom till en annan familj utanför Norrköping som tog väl hand om bröderna.

– Allt var bra men någon var konstigt, det kändes som att jag hade en tung ryggsäck.

Han blev värsting i skolan, han flyttade hemifrån och han tog studenten. Han sökte jobb men fick inget. Han hade ingen plan och visste inte vad meningen med hans liv var.

– Jag ville hitta min identitet.

Hanif Azizi föreläste både för allmänheten på folkhögskolan och för elever och personal i aulan på Oscarsgymnasiet.
Foto: Ida Svensson
Hanif Azizi föreläste både för allmänheten på folkhögskolan och för elever och personal i aulan på Oscarsgymnasiet.

Under tiden i Sverige hade han haft kontakt med sin mamma några gånger som berättat om hans släktingar. Han tog kontakt med dem.

– De smugglade ut mig från Sverige till Frankrike, när vi kom fram såg jag höga murar och taggtråd och jag träffade främmande människor. De sa Hanif är det du, vi har saknat dig.

De sa att de krigat tillsammans med hans pappa som var en hjälte. Han träffade också klasskamrater som han inte sett sedan han var liten. Flera av dem var kriminella.

– De sa att jag skulle få träffa min mamma.

Hanif Azizi landade i Bagdad och militär skjutsade honom till ett gammalt hotellkomplex. När han kom dit kände han igen sig. Det var där han skiljdes från sin mamma för tio år sedan.

Plötsligt stod hon framför honom och han kramade henne hårt.

Snart förstod Hanif Azizi att resan hade ett annat syfte.

– Det var inte en resa för att träffa min mamma, det var en rekryteringsresa.

De ifrågasatte hur han kunde sitta hemma och rulla tummarna medan de kämpade. Om han inte kände ansvaret och att han borde gå i sin pappas fotspår och bli en riktigt soldat.

Han bestämde sig för att ansluta sig till Mujahedin, den organisation som hans föräldrar stridit för.

– Jag ville höra hemma någonstans och göra något meningsfullt med mitt liv.

Men först ville han åka till Sverige och ta adjö av sin svenska familj och sin lillebror. När han berättade för dem att han skulle åka och strida blev alla väldigt upprörda.

– Min bror sa att det här är inte du, du har blivit hjärntvättad.

Snart upptäckte Hanif Azizi att hans pass var trasigt och han fick vänta flera månader på ett nytt. Under den tiden hände något. Det var sommar och han umgicks mycket med sina kompisar. Han funderade över om hans problem verkligen var så allvarliga och till slut bestämde han sig för att stanna kvar i Sverige.

Han hittade ett annat sätt att känna tillhörighet och hittade något meningsfullt att göra inom poliskåren istället. I nio år har han jobbat som polis, framfört allt i utsatta områden.

Han åker också runt och föreläser mycket.

– Jag vill visa att även om man kommer från ett dåligt förhållande, även om man förlorat sina föräldrar och även man har varit med fruktansvärda händelser så kan alla oavsett vilken bakgrund förändra sitt liv.

Ibrahim Alzhazha, Abdullah Almasri och Mohammad Alaaedi lyssnade uppmärksamt på Hanif Azizi berättelse och budskap.
Ibrahim Alzhazha, Abdullah Almasri och Mohammad Alaaedi lyssnade uppmärksamt på Hanif Azizi berättelse och budskap.