V: Det måste till ett majoritetsstyre

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lena Granath (V).
Foto: Gustav Röriksson
Lena Granath (V).

Vänsterpartiet backar drygt en procentenhet men ser ut att få behålla sina fyra mandat i kommunfullmäktige.

Enligt det preliminära valresultatet minskar Vänsterpartiet med 1,1 procentenheter i kommunvalet. Trots det håller partiet ställningarna i kommunfullmäktige.

– Resultatet som Vänsterparti måste vi vara nöjda med. 8,1 procent är ganska mycket för att vara Vänsterpartiet i ett kommunval, säger Lena Granath (V).

Varför tror du att ni minskar?

– Jag tror att vi behöver vara fler som syns och är tydligare. Vi behöver vara bättre på att framföra vår politik.

Samtidigt som Vänsterpartiet ser ut att få behålla sina fyra mandat minskar Socialdemokraterna och Miljöpartiet åker ur fullmäktige. Det innebär att majoritetssamarbetet, där även Centerpartiet ingår, inte kan fortsätta i sin nuvarande form.

– Vi har haft ett första möte med majoriteten. Nu ska vi alla gå hem till våra egna partier och diskutera vilka dörrar vi öppnar och vilka dörrar vi stänger. Jag ska ha ett möte med vår styrelse i kväll, säger Lena Granath.

– Vill vi över huvud taget förhandla med några och vilka i så fall? Jag vet redan ett parti som vi stänger dörren till, och det är Sverigedemokraterna. Vilka övriga dörrar som är stängda vet inte jag innan vi har haft mötet med styrelsen.

Oavsett vilket styre det blir i kommunen i fortsättningen menar Lena Granath att det handlar om att arbeta ihop en budget och få igenom den.

– Det måste till ett majoritetsstyre för att få till en stabil kommun för alla invånare som bor här.