V går starkt framåt– Nybrobo till riksdagen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lena Granath (V), vice ordförande för Vänsterpartiet i Oskarshamn under partiets valvaka.
Foto: Gustav Röriksson
Lena Granath (V), vice ordförande för Vänsterpartiet i Oskarshamn under partiets valvaka.

Kaj Raving ser ut att representera Vänsterpartiet i riksdagen och partiet gör sitt starkaste val sedan 2002. Detta enligt de preliminära siffror som presenterades under söndagskvällen.

– Det känns jättebra, opinionssiffrorna innan den här vallokalsundersökningen har visat på det och nu visar ju den undersökningen att det är rätt, säger Lena Granath (V), vice ordförande i Vänsterpartiet i Oskarshamn.

I SVTs vallokalsundersökning fick partiet 9,0 procent, däremot låg siffran och pendlade mellan 8,1 och 8,2 under söndagskvällen. Men det är fortfarande det starkaste resultatet Vänsterpartiet gjort i riksdagsvalet sedan 2002.

Ifall det resultatet står sig kommer Kaj Raving ifrån Nybro att sitta i riksdagen den kommande mandatperioden. Senast Kalmar län var representerat av just Vänsterpartiet var senast 2006 då Lennart Beijer satt i riksdagen.

Och i och med de positiva siffrorna vädrar partiet ny luft.

Vänsterpartiets Kaj Raving
Foto: Jens Körge
Vänsterpartiets Kaj Raving

– Jag tror vi driver sådana frågor som folk tycker är viktiga och att de gör skillnad för många, jag hoppas också och tror att detta kommer färga av sig på kommunen lokalt, säger Lena Granath.

Hon berättar också att de arbetat hårt och intensivt lokalt inför valet och stött på många Oskarshamnare som står bakom partiets politik.

– Då har man fått ett stöd, samtidigt finns det många som inte håller med oss men det känns bra, säger Lena Granath.

Hur tror du att valet kommer gå i Oskarshamn?

– Jag tror att vi kommer göra ett starkare val än 2014, då låg vi på nio procent. Så jag hoppas på 12 procent. Men det vet man aldrig!

Vad är viktigast för er att sätta igång med efter valet?

– Har vi fått så pass mycket stöd av väljarna handlar det om vem som vill samarbeta med oss men också vilka vi vill samarbeta med och se om man kan komma överens om någonting. Vi har ju skrivit budget i den här kommunen sedan 2002 så vi känner ett ansvar för att det ska fungera.