Välbesökt marknad med lite allt möjligt

Oskarshamn Artikeln publicerades
Sommarmarknaden i Figeholm lockade en hel del folk.
Foto: Gustav Röriksson
Sommarmarknaden i Figeholm lockade en hel del folk.

Mandlar, sängkläder, godisremmar och hundgodis. Mycket var det besökarna på Figeholms sommarmarknad kunde handla och se. Och besökare kom från när och fjärran.

– Gubben håller igång fortfarande. Jag har mina kunder som kommer och köper om och om igen, säger Stig Judinson som står bakom ett stånd som säljer hundgodis.

Han berättar att han åker på 70 marknader per år och säljer hundgodis till många stammisar. Just då dyker en golden retriever som heter Vega upp och får sitta snällt för att få smaka på en godisbit.

Stig Judinson bjöd hunden Vega, på besök ifrån Danmark, på hundgodis.
Foto: Gustav Röriksson
Stig Judinson bjöd hunden Vega, på besök ifrån Danmark, på hundgodis.

– Det här är livet för mig. Jag tycker om hundägarna men jag säger alltid till dem att jag är mest för våra fyrbenta vänner, säger Stig Judinson.

Stig hade också satt ut en skål med vatten åt hundarna i hettan och det var inte bara Vega som lockades av hundgodiset. Bara en liten stund efter kom en tax som verkade väldigt nyfiken på vad det var som luktade.

Även om värmen gjorde att luften stod stilla vid lunchtid var det inget som verkade påverka besökarna.

– Jag ska kolla läget, träffa folk och bara gå runt, säger Ann Lejenhammar ifrån Oskarshamn. Hon brukar besöka marknaden varje år.

Ludvig Ramhult ifrån Borås är i Småland på semester med familjen i några veckor. Det är första gången han är på Figeholms sommarmarknad.

– Marknaden är bra, det är glatt folk och bra marknadsstånd, säger Ludvig Ramhult.

Ludvig Ramhult hade kommit ifrån Borås och var nöjd med marknaden.
Foto: Gustav Röriksson
Ludvig Ramhult hade kommit ifrån Borås och var nöjd med marknaden.

Föreningen Fruktdrycker var också på plats för att erbjuda den törstiga ett alkoholfritt alternativ, det vill säga drycker som innehåller max 0,5 i volymprocent. De är en ideell förening och de har besökt Figeholms sommarmarknad de senaste 6-8 åren enligt Conny Astvald och Ingela Manfred Astvald.

– De senaste åren har vi mött mellan 800-900 personer på olika marknader och mässor, säger Ingela Manfred Astvald, länsombud i Kalmar län för Föreningen Fruktdrycker.

De menar att det dessutom är den del av sortimentet som ökar mest på Systembolaget just nu. Tidigare har de även varit sponsrade av just Systembolaget, för att marknadsföra de alkoholfria alternativen.

– Många vill ha tips inför student och midsommar om de vet att det ska vara mycket ungdomar med, säger Ingela Manfred Astvald.

Förutom alla näringsidkare och besökare var även de politiska partierna ifrån Oskarshamn på plats och flera av besökarna stannade till för att prata med företrädarna inför valåret.