Valets första röst är lagd

Oskarshamn Artikeln publicerades
Per Nygren har redan mottagit en röst i valet 2018. Den förvaras bakom lås och bom tills rösträkningen den 12 september.
Per Nygren har redan mottagit en röst i valet 2018. Den förvaras bakom lås och bom tills rösträkningen den 12 september.

Valrörelsen är i full gång och nu har första rösten lagts i kommunen.

Ett gult utlandsröstningskuvert har kommit in till kommunkontoret. Det förvaras på säker plats. Nerför vindlande trappor i stadshuset och bakom en rejäl, låst järndörr finns ett litet rum med ett kassaskåp. Innehållet är värdefullt - en röst till det kommande valet. Den ligger väl förseglad i ett gult kuvert det som ska användas för utlandsröster.

Det är endast de som befinner sig utomlands som redan kan rösta till valet den 9 september. Utlandsröstningen öppnade redan den 26 juli.

– Det krävs att man fortfarande är skriven och har koppling till en svensk adress för att få rösta i kommun- och landstingsvalet. Annars får man nöja sig med riksdagsvalet, säger kommunsekreteraren Per Nygren.

Är man skriven i utlandet skickas röstmaterialet ut till den adress man är skriven på. Om man är skriven i Sverige men vet med sig att man kommer behöva lägga sin röst från utlandet går det att beställa det speciella brevröstningsmaterialet själv från Valmyndigheten, en kommun, en svensk ambassad eller ett konsulat.

– Jag hade faktiskt ett par förfrågningar om brevröstning häromdagen, säger Per Nygren.

Vad som döljer sig i just det här gula kuvertet längst nere i stadshuset kommer ingen att få veta då valhemlighet råder i Sverige men kuvertet kommer att sprättas onsdagen efter valet den 9 september. Då räknas alla utlandsröster och poströster och läggs till rösterna från valdagen och ett nytt resultat redovisas.