Var nyfiken på vad barnen gör på nätet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Micke Gunnarsson höll flera föreläsningar på folkhögskolan under inspirationsdagen. På kvällen pratade han inför en fullsatt sal med mestadels föräldrar.
Foto:Peter Rosén
Micke Gunnarsson höll flera föreläsningar på folkhögskolan under inspirationsdagen. På kvällen pratade han inför en fullsatt sal med mestadels föräldrar.

Hur ska jag få mitt barn att inte sitta för mycket framför datorn eller med telefonen? Det tampas många föräldrar med. Micke Gunnarsson erbjöd ett nytt perspektiv.

Många föräldrar oroar sig för att deras barn sitter för mycket framför en skärm i stället för att leka eller träffa kompisar.

– Vuxna ska vara mer nyfikna på vad barnen gör och inte vara dömande, säger Micke Gunnarsson som under torsdagen höll flera föreläsningar på Oskarshamns folkhögskola.

En del vuxna bedriver en motståndsrörelse mot det digitala men det är helt fel väg att gå enligt Micke Gunnarsson. Det finns inte två världar.

– Vi har bara en stor gemensam värld och där är vi allihop. Vi måste involvera oss i barnens intresse kring digitala medier, de kommer vara bärande i samhället under en lång tid framöver.

Mycket handlar om rädsla hos föräldrarna för något de inte förstår.

– Rädslan för det digitala skapar distans till våra barn.

Han har själv gjort misstaget att stänga av barnens dator för att det är mat.

– De kan vara mitt i finalen av en turnering som de förberett sig med sina kompisar för i flera veckor.

Då är risken stor att det blir dålig stämning.

– Det viktigaste är att bygga en relation med våra barn och en del är att visa intresse för vad de tycker är kul.

Många är oroliga för farorna som kan finnas på nätet. Men att ta avstånd från den digitala hjälper inte menar Micke Gunnarsson.

– Om vi tar avstånd och barnen råkar ut för något kanske de inte vågar prata med oss alls.

Han tipsar om att prata med barnen om hur de ska göra om de blir utsatta för något.

– Säg inte att de aldrig får gå in på Facebook igen. Om någon blir retad i skolan skulle en förälder inte säga att barnet inte få gå dit mer.

Han jämför med när han själv skulle gå till fritidsgården och hans föräldrar frågade var den låg, vilka som skulle dit och om det skulle vara några vuxna där. Samma frågor går att ställa till barn om det digitala, allt för att öka förståelsen och bygga relationen.

– I dag är internet lika naturligt som att andas.

När vuxna är osäkra på vad som händer på nätet kan det skapa panik. Micke Gunnarsson tipsar om hur föräldrar kan vara ett stöd för sina barn. Han tar ett exempel på hur det kunde gå till när alla hade hemtelefon och det bara gick att säga att personen inte var hemma om någon obekväm ringde. Det går att göra på ett liknande sätt nu.

Ibland kan det vara svårt att hoppa av ett spel.

– Hemma hos oss har vi ett tecken. Jag går in och frågar om allt är okej, om jag får tecknet att det inte är det kan jag säga att nu ska vi äta.

Många har fått höra att det är osociala när de bara är på nätet. Det får Micke Gunnarsson att börja skratta.

– De är bara sociala på ett annat sätt. Hur kan de vara osociala när de är på sociala medier.

Unga kan gå omkring med 200 kontakter i fickan, de hjälper varandra och delar med sig av tips och fusk i spel. Det är naturligt för dem att nätverka.

– De använder internet för att hitta kunskap, nöjen och bygga relationer. De börjar inte med att gå till ett bibliotek.

Han pekar på skillnaderna mellan unga och vuxna. De unga är jättebra på digital kommunikation men kan behöva öva lite på fysiska möten. Äldre är experter på fysiska möten.

– Men de kan vara katastrofalt dåliga på det digitala och gör fel smileys eller skriver sms med stora bokstäver. Båda kan lära av varandra.

Fakta

Tips till föräldrar

Fråga barnen vad de gör på nätet. Om de svarar CS, Instagram eller Snapchat så fråga vad det är. Var nyfiken, det är ett första steg.

Få inte panik om barnen berättar att någon bett om en bild på dem. Gå inte helt bananas utan var vuxen i bemötandet och prata om det.

Dra inte ut datorsladden när det är mat. Barnen kan vara mitt uppe i en turnering som de förberett sig för länge. Ge barnen en chans. Säg till när du börjar laga mat så de har tid att avsluta.

Det finns bara en värld, inte en vanlig och en digital.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.