Varnar för ”sotarpirater” i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Flera villaägare i Oskarshamnsområdet har de senaste veckorna blivit uppringda av en oseriös sotarfirma som försöker tvinga på dem en spisfläktsrensning. Nu går Oskarshamnssotarna ut och varnar.
Foto: Per Groth
Flera villaägare i Oskarshamnsområdet har de senaste veckorna blivit uppringda av en oseriös sotarfirma som försöker tvinga på dem en spisfläktsrensning. Nu går Oskarshamnssotarna ut och varnar.

Har du de senaste veckorna blivit uppringd av en sotarfirma som försökt tvinga på dig en spisfläktsrensning? Då är du inte ensam. Nu går sotningsväsendet i kommunen, Oskarshamnssotarna, ut och varnar villaägare för bluffsamtalen.

"Vi har de senaste tre veckorna haft i snitt fem-tio samtal per dag från villaägare som ringer oss och undrar om vi slutat rensa ventilation i villor, eller ringer för att ändra sin bokade tid som vi alltså inte har aviserat”, skriver Skorstensfejaremästare Claes Jönsson i ett pressmeddelande.

Det handlar om villaägare som blivit uppringda av ett företag som försöker få till ett avtal om hembesök. Enligt Jönsson så ska uppringaren påstå att sotaren befinner sig i villaägarens område för tillfället. Man ger sken av att den tjänst man erbjuder är något som måste göras snarast på grund av brandrisk eller lagkrav. Vilket Claes Jönsson menar är ren bluff.

”Nuvarande lagen om skydd mot olyckor trädde i kraft 2004 och med det försvann helt det tidigare lagkravet på rengöring av imkanaler från spisfläktar i privata villor Det är numera upp till dig som fastighetsägare att besluta när och av vem rengöring ska göras”, skriver Jönsson.

Enligt Jönsson är majoriteten av villaägarna som kontaktas äldre. De blir under samtalet oroliga att de inte har skött sina åtagande och tackar därför ja. Om de ångrar sig och vill ringa tillbaka till företaget och boka av så går det inte att nå någon. Alternativt har man aldrig lämnat kontaktuppgifter eller ens varit tydlig med vilket företag man ringer från.

Enligt Jönsson kan många av uppringarna upplevas som trevliga, medan andra har en mer aggressiv framtoning och skrämmer fastighetsägaren.

”De ligger ofta på gränsen av vad som är tillåtet genom att till exempel säga ”Hej, det är Kristoffer, vi har satt av en tid åt dig i övermorgon”. Kunden tror förstås att det är deras lokala sotare”, skriver Jönsson.

Förfarandet med så kallade ”sotarpirater” är inget nytt utan dyker upp med jämna mellanrum i olika delar av landet.

Robert Loeffel är presstalesperson för polisen i Kalmar och Kronobergs län och känner väl till problemet.

– Det sker överallt hela tiden. Jag har inte sett några polisanmälningar om det, däremot många varningar.

Enligt Loeffel behöver det dock inte handla om någon brottslig verksamhet.

– Jag har inte riktigt koll på vad syftet är. Jag tror inte det handlar om att man vill komma in i någons hem och göra stölder utan det handlar väl mer om att man vill göra ett jobb som den personen egentligen inte är i behov av och sen ta för mycket betalt. Och om man väl har ingått ett avtal så är det civilrättsligt och då får du själv gå till domstol och tvista om du är missnöjd.

Fakta

Så kollar du om en firma är seriös

Förra året gick polisen i Uppsala län ut med en varning gällande ”sotarpirater”. Då skrev man bland annat följande på hemsidan:

Om du misstänker att du blivit kontaktat av oseriösa sotare kontrollera genom att:

Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

Begär ID-handlingar på personerna.

Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av sotaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan avtal.

Lägg inte ut nyckel till sotaren.

Visa mer...