"Vart ska vi ta vägen"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Föreståndaren Kerstin Landén sitter och pratar med Kailash Katiyar och Helge Vandö. 4 bilder
Foto:Peter Rosén
Föreståndaren Kerstin Landén sitter och pratar med Kailash Katiyar och Helge Vandö.

– Vart ska vi ta vägen om LP-kontakten försvinner?

Det undrar Helge Vandö, som är en av gästerna.

– Här får politikerna tänka om, säger han.

Vår tidning besöker den nedläggningshotade LP-kontakten på tisdagen. Föreståndaren Kerstin Landén läser dagens bibelord när vi tittar in. Det är ett fast inslag sedan en tid tillbaka. Ett flertal personer lyssnar.

– Den andliga födan är jätteviktig. Många människor är sargade – och de får sin tröst via Jesus. Men det är den sociala biten som är nummer ett, säger Helge Vandö.

LP-kontakten är vanligtvis öppen varje vardag mellan klockan 9 och 12 – och gästantalet brukar ligga mellan sex och 19 personer.

– Först brukar jag hämta upp några på morgonen. Vi är här strax efter halv nio. Vi förbereder frukost – samtidigt som några tittar på tv och läser tidningarna. Frukosten är färdig vid halv tio-tiden, berättar Kerstin Landén.

Frukosten kostar tio kronor (två mackor, kaffe och juice – och just den här dagen serveras även gröt). Enbart kaffe kostar en femma.

– Har man inga pengar, så får man ändå. En del betalar på räkning – och en del betalar när de får pension.

– En del får också med sig mackor hem. Hur ska det gå med det i fortsättningen? Vi kanske inte tycker att en smörgås och en kopp kaffe är så himla märkvärdigt. Men det finns de som inte har mer att äta under en dag.

– Många människor kommer att bli totalisolerade. Vad ska de göra om dagarna? Ibland behövs det så lite för att man ska trilla tillbaka igen, säger Kerstin Landén.

Nyheterna pratar med flera av gästerna. De tycker att det är mycket tråkigt att en majoritet av kommunpolitikerna vill ta bort LP-kontaktens årliga kommunbidrag på 330 000 kronor.

Helge Vandö, som bor i Oskarshamn, är inte bara en av gästerna på LP-kontakten – han är dessutom personligt ombud för funktionshindrade personer i kontakten med myndigheter.

– Det här är en struntsumma för kommunen. Vi är kanske 20-30 stycken som kommer och går. Vi behöver det här. Det är fattiga människor, folk med psykiska funktionshinder – ja, alla möjliga. Vart ska alla ta vägen om LP-kontakten försvinner?

– LP-kontakten fungerar som ett stort stöd för mig. Och jag upplever att även jag kan fungera som ett stöd för de andra, säger Helge Vandö.

Kan församlingarna driva verksamheten vidare utan kommunbidraget?

– Jag tror inte att de har den ekonomin som krävs. Och det är inte lätt att hitta frivilligarbetare. De är guld värda, men de är få, säger Kerstin Landén, som beskriver dem som går till LP-kontakten som en stor familj.

– Det är en brokig skara, med många olika bakgrunder.

Kerstin Landén och flera av gästerna har redan börjat mejsla på en skriftlig inbjudan, som ska skickas till de politiska partierna i kommunen.

– Politiker, både de som är för bidraget och de som säger nej, är välkomna hit och dela en frukost med oss, så får de se hur vi har det, säger Kerstin Landén.

Hon berättar att många inom kommunen anser att den kristna grunden hos LP-kontakten är något negativt.

– Men ingen blir tvingad att höra på när jag läser.

Kerstin Landén förklarar också att LP-verksamheten har en egen vårdkedja.

– Det betyder att man kan bli skickad till ett LP-behandlingshem. 85-90 procent av dem som hamnar på ett LP-behandlingshem klarar sig vidare i livet på ett bra sätt sedan. Det bygger mycket på gemenskap – men det finns inget tvång. Efteråt är det tänkt att man ska besöka en LP-kontakt, så att man inte tappar greppet.

– Vi har även många besökare som i dag inte har något missbruk. De går bara hit för att få vara med i gemenskapen.

– Även andra människor är välkomna hit. Det kan exempelvis handla om personer som är socialt isolerade. Men vi vårdar ingen här – och vi dokumenterar inte. Man är fri att gå som man vill.

Får gästerna vara påverkade av något?

– Nej, då får de gå ut igen. Men är det dagen efter, så att säga, så kan man få sitta i ett hörn och äta en smörgås.

Fakta

Så avgörs frågan

LP-kontakten i Oskarshamn riskerar att förlora sitt årliga bidrag från kommunen på 330 000 kronor.

Pengarna är helt avgörande för verksamheten.

I kommunstyrelsen röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet för att bidraget ska plockas bort. Moderaterna har inte heller med bidraget i sin budget, men partiet utesluter inte att det kan bli tal om att byta fot när frågan tas upp på budgetfullmäktige den 27 november.

Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är tydliga med att de vill behålla bidraget.

Så här ser mandatfördelningen ut i fullmäktige:

Socialdemokraterna: 18 mandat.

Moderaterna: 8.

Liberalerna: 6.

Sverigedemokraterna: 6.

Vänsterpartiet: 4.

Kristdemokraterna: 3.

Miljöpartiet: 2.

Centerpartiet: 2.

Skulle både Moderaterna och Vänsterpartiet byta fot och rösta för att bidraget ska behållas, så vinner den sidan i en votering. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har 22 mandat ihop.

De övriga partierna har 27 mandat tillsammans.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.