Verkliga historier i viktig föreställning

Oskarshamn Artikeln publicerades
En viktig föreställning. En afrikansk teatergrupp gästar Oscarsgymnasiet den 15 februari för att ge en föreställning om mänskliga rättigheter.
Foto:Privat
En viktig föreställning. En afrikansk teatergrupp gästar Oscarsgymnasiet den 15 februari för att ge en föreställning om mänskliga rättigheter.

Om tvångsgifte och könsstympning kommer det bland annat att handla om på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn den 15 februari. Gymnasiet gästas då av en afrikansk teatergrupp som ger en föreställning om genusfrågor och mänskliga rättigheter.

Det är det samhällsvetenskapliga programmet vid gymnasiet som lyckats engagera den Kenyanska gruppen till Oscarsgymnasiet.

Föreställningen i Oskarshamn blir den enda i Småland, och det är samhällsvetare i årskurs ett och två som ska få se den.

Det är via Teater De Vill och föreställningen Cuts The Cuts som tre massajkvinnor tillsammans med dramapedagog kommer att ge en föreställning kring verkliga historier om hur många kvinnor i Kenya kan ha det.

Föreställningen är ett unikt projekt om genus och mänskliga rättigheter. Storytelling och teater som verktyg för förändring.

Cut the Cuts tar upp kampen mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap och för rätten till utbildning och rätten till sitt eget liv.

Föreställningen är baserad på verkliga historier om och av unga kvinnor från MasaiMara och Nairok (Kenya).

Skådespelarna är tre unga massajkvinnor som arbetar för jämlikhet, utbildning och för rätten att forma sina egna liv.

Deras stärkande skildringar om mod och att våga stå upp kan inspirera och skapa förebilder för oss alla.