Veteranerna tog hem flest personkryss

Kalmar län Artikeln publicerades
De tre politikerveteranerna, Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Roland Åkesson (C) och Peter Wretlund (S) är mest kryssade i Högsby, Mönsterås och Oskarshamns valkrets.
Foto: Montage
De tre politikerveteranerna, Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Roland Åkesson (C) och Peter Wretlund (S) är mest kryssade i Högsby, Mönsterås och Oskarshamns valkrets.

Gammal är äldst brukar man säga. Och den devisen verkar gälla i landstingsvalet där politikerveteranerna Peter Wretlund (S), Roland Åkesson (C) och Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) fick flest personkryss av alla kandidater i mellanlänets valkrets.

– Jag känner stor ödmjukhet och tacksamhet över det förtroende jag har fått från väljarna. Nu ska jag se till att förvalta det på bästa sätt i den nya regionen, säger Peter Wretlund som kammade hem hela 1 048 kryss.

Peter Wretlund som sadlar om från kommunpolitiker till regionpolitiker verkar ha fortsatt förtroende av väljarna trots att det nu är helt nya områden han ger sig in i.

– Att vara etta på listan är självklart en fördel, sen tror jag det spelar stor roll att man är ett känt ansikte och att man har varit med ett tag. Att få så många kryss är ju också ett godkännande från väljarna, att de är nöjda med det jag har kunnat prestera som politiker hittills.

Som kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn har Wretlund fått samarbeta över blockgränsen, nu senast tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Det kommer krävas nya lösningar. Det är inte bara att köra vidare i gamla hjulspår.

Hur lösningarna kommer se ut på regionnivå, där den väldigt jämna mandatfördelningen står sig efter att rösträkningen blev klar på torsdagen, är dock inget Wretlund vill gå in närmare på.

– Det är inget jag vill kommentera just nu. Det enda jag kan säga är att vi är inne i många olika samtal just nu och att det kommer krävas nya lösningar. Det är inte bara att köra vidare i gamla hjulspår.

En annan kommunal veteran som nu hoppar över till landstinget är det tidigare kommunalrådet i Mönsterås, Roland Åkesson (C). Han är med sina 908 kryss den näst mest kryssade i mellanlänet. Sett till partiets storlek så är han den av kandidaterna som har kryssats av störst andel väljare, mer än var fjärde centerväljare har kryssat Åkesson.

– Jag är väldigt tacksam för stödet. Om man bara kollar siffrorna i Mönsterås så är det närmare 37 procent som har kryssat. Det här blir att fira med en kopp kaffe i trädgården, säger en upprymd Åkesson när Nyheterna når honom på väg hem från ett politikermöte i Färjestaden.

Det här blir Åkessons debut som landstingsledamot. Han har tidigare bara suttit som ersättare under en mandatperiod på 80-talet.

Att han har fått många kryss tror han, precis som Wretlund, beror på att han är ett känt namn.

– Människor känner mig och vet vad jag står för.

Vi måste i första hand försöka hitta samarbetsformer mellan partierna i mittfåran. Det är min ståndpunkt.

Vad det gäller hur landstinget ska styras de kommande fyra åren så tycker Åkesson att det behövs en stabil majoritet.

– Jag är van vid att jobba i majoritetsläge. Det har varit en styrka för Mönsterås kommun som har gjort att kommunen gått bra och haft en välmående ekonomi och verksamhet.

Åkesson tycker det vore farligt att ge ytterligheterna i politiken inflytande.

– Om man som Sverigedemokraterna inte kan ställa upp för alla människors lika värde då kan man inte heller ansvara för allas människors rätt till en bra hälso- och sjukvård.

På torsdagen gick Vänsterpartiet ut och meddelade att de tillsammans med Socialdemokraterna vill ta stöd av Centerpartiet för att fortsätta regera i landstinget, men det är inget förstahandsalternativ om Åkesson får välja.

– Vi måste i första hand försöka hitta samarbetsformer mellan partierna i mittfåran. Det är min ståndpunkt, men hur det ska se ut det får gruppledarna i respektive parti sätta sig ner och diskutera. Hur som helst så anser jag att sjukvården och den regionala utvecklingen är så pass viktiga frågor att vi måste få till en stabil majoritet.

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) är med sina 271 kryss, den tredje mest kryssade kandidaten i mellanlänet. Hon har suttit i landstinget sedan 1979 och är glad över det fortsatta förtroendet.

– Jag är jättestolt över det. Jag har varit med så länge nu att jag hade förstått om väljarna hade tyckt att jag hade gjort mitt. Så jag känner mig väldigt ödmjuk.

På frågan om mandatläget i landstinget så säger Pålsson Ahlgren att hon inte har tänkt färdigt och att hon vill invänta det slutgiltiga resultatet innan hon ger några synpunkter.

Med närmare 40 års erfarenhet av landstingspolitik har hon dock varit med om mycket jämna val förr.

– I början av min landstingskarriär så var vi, KDS som vi hette då, vågmästare med två mandat, och då minns jag att det var en hoppande majoritet där vi hade den avgörande rösten i många frågor. Jag minns bland annat att det var våra två mandat som avgjorde att det byggdes en rehabbassäng på ett av sjukhusen. Skillnaden nu är att vi har ett vågmästarparti som är så mycket större.

Resultat

Valda till landstinget

M - Kaj Holst, Jonas Lövgren, Monica Ljungdahl, Marie Nicholson, Lennart Hellström, Suzanne Gustafson, Pär-Gustav Johansson, Henrik Yngvesson, Åke Bergh, Malin Sjölander

C - Ingegerd Petersson, Bengt Thörnblad, Christel Alvarsson, Leif Larsson, Roland Åkesson, Christer Jonsson, Karin Helmersson, Roger Gustafsson

L - Göran Nilsson, Johanna Wyckman, Pierre Edström

KD - Arne Sjöberg, Maud Ärlebrant, Gudrun Brunegård, Anders Andersson, Chatrine Pålsson Ahlgren, Jimmy Loord, Eric Dicksson

S - Henrik Nilsson Bokor, Martina Andersson, Zeljka Krajinovic, Erik Fors, Peter Wretlund, Lejla Bajraktarevic, Jonas Erlandsson, Yvonne Hagberg, Lizette Wästerlund, Mattias Wärnsberg, Peter Högberg, Gunilla Johansson, Ilko Corkovic, Margaretha Lööf-Johanson, Anders Henriksson, Malin Anell, Jonas Hellberg, Pia Edin, Olle Hjertqvist, Maria Hammarström, Mattias Adolfson, Angelica Katsanidou, Saad Benatallah, Lena Segerberg, Ulf Friberg

V - Linda Fleetwood, Leif Svensson, Lena Granath, Jonny Andersson

SD - Anne Oskarsson, Linda Emma Kotanen, Thoralf Alfsson, Bo Karlsson, Michael Erlandsson, Conny Johansson, Britt-Marie Sundqvist, Martin Kirchberg, Claus Zaar, Petra Gustafsson

Fotnot: Samtliga valdistrikt var på torsdagseftermiddagen färdigräknade enligt Valmyndigheten. Resultatet visar att mandatfördelningen från valnatten står sig. Alliansblocket har 28 mandat, det röda blocket 29 mandat och Sverigedemokraterna 10 mandat.

Visa mer...