”Vi kompletterar varandra bra”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Hockeyregissören Simon Ekbäck Nordström, och Eagles nye regissör Carl-Petter Montell, anser att deras olika kompetenser kompletterar varandra väl.
Foto: Hanna Dockson
Hockeyregissören Simon Ekbäck Nordström, och Eagles nye regissör Carl-Petter Montell, anser att deras olika kompetenser kompletterar varandra väl.

Snart sätter inspelningarna av den populära tv-serien Eagles andra säsong igång i Oskarshamn. Vi har träffat seriens nye regissör, Carl-Petter Montell, samt hockeyregissören Simon Ekbäck Nordström, för att prata lite grann om Eagles, hockey, och hur det är att komma från en småstad.

Vi träffar Carl-Petter och Simon, vid ishallen i Oskarshamn där en stor del av serien Eagles utspelar sig. I dagarna börjar seriens andra säsong att spelas in, och Carl Petter Montell tar nu vid som seriens nya regissör, och Simon Ekbäck Nordström, som även förra säsongen jobbade med produktionen, har nu fått den officella titeln hockeyregissör.

Carl-Petter Montell har jobbat de senaste sju åren med casting (rollbesättning), och har också castat alla skådespelare till den första säsongen av Eagles. Han är en riktig tv-och filmfanatiker, säger han, och intresset för regi funnits med honom sedan barnsben.

– Jag började spela in kortfilmer redan när jag gick i lågstadiet, och sprang runt i mina föräldrars trädgård och regisserade mina kompisar som var med i filmerna. Jag har länge drömt om att få regissera, och när teamet berättade att de behövde en ny regissör, så flaggade jag för att jag var intresserad, säger Carl- Petter Montell.

Han berättar också att han inte kände till Oskarshamn speciellt väl, innan han började jobba med serien. Men eftersom han också är uppvuxen i en småstad, i hans fall Norrtälje, finns det mycket han känner igen från sin gamla hemstad.

– Oskarshamn och Norrtälje liknar varandra rätt mycket, eftersom Norrtälje också är en hamnstad. Och småstaden är en viktig beståndsdel i den här serien, och Eagles är till viss del gjord för alla som bor på en liten ort, den riktar sig i alla fall inte främst till stockholmare. Jag vet ju precis hur det är att komma från en mindre stad där alla känner alla, och har väldigt förutbestämda åsikter om varandra, och det tycker jag också är viktigt att få fram, säger Carl-Petter Montell.

Hockeyn spelar förstås också en viktig roll i Eagles. Simon Ekbäck Nordström är seriens hockeyregissör och jobbar bland annat med att få matchscenerna så realistiska som möjligt. Simon har en bakgrund som hockeyspelare i Björklöven, något han gjorde, fram tills han var i tjugoårsåldern, då han gick över till att jobba med film. Han hjälper bland annat skådespelarna genom att berätta hur en spelare tänker innan, under och efter match, hur snacket går i omklädningsrummet och på plan, och så vidare.

– Jag och Carl-Petter har också stor hjälp av varandra. Han kan till exempel säga till när det blir för ”tekniskt” och se till att det blir mer drama i scenen, istället för att det ska vara så speltekniskt korrekt. Jag å min sida, kan bidra med kunskapen om detaljer, sånt som är viktigt för de tittare som är intresserade av hockey, men som de andra i teamet inte känner till. Så vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Simon Ekbäck Nordström.