Vill att fler ska upptäcka lamm- och fårkött

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ingeli Ivarsson, Jessica Wirblad och Ingbritt Säll som alla tre har får och lamm på sina gårdar hade med sig kött från djur i olika åldrar.
Foto: Ida Svensson
Ingeli Ivarsson, Jessica Wirblad och Ingbritt Säll som alla tre har får och lamm på sina gårdar hade med sig kött från djur i olika åldrar.

Stämmer det att får smakar som kofta? Inte om du frågar bönderna och kockarna som var mer och provsmakade lamm- och fårköttet som Stefan Eriksson, årets kock 2005, tillagade till exakt rätt temperatur.

Åtta producenter och några lokala kockar valde att börja sin vecka med att träffas i restaurang- och livsmedelsprogrammets lokaler på Oscarsgymnasiet. Det var LRF Sydost och Länsstyrelsen i Kalmar län som bjudit in dem till sitt regionala projekt som de har tillsammans med föreningen Exceptionell råvara. Projektet är en del av länets livsmedelsstrategi.

Flera av bönderna hade tagit med sig kött från sin egen gård, olika detaljer från djur av olika raser och i olika åldrar som den professionella kocken Stefan Eriksson tillagade utan kryddning.

– Här får kockar och bönder prova kött tillsammans för att lära sig mer om sin produkt och kunna utveckla kvalitén, säger Erika Olsson från Exceptionell råvara som själv är bonde och som varit upp på natten och hjälpt till vid lamning.

Alla runt bordet fick ett protokoll där de skulle fylla i sina bedömningar av köttdetaljerna som de provade. Alla köttbitar fick en siffra och deltagarna fick inte veta vems djur det kom ifrån.

– De bedömer, smak, mörhet och utseende och sedan räknar vi ihop poängen och har en diskussion efteråt, säger Erika Olsson.

Då får köttproducenterna får de ett verktyg för att kunna utveckla sina produkter.

– I slutänden handlar det om att höja kvalitén på köttet men också att hitta rätt kund till rätt produkt och få en mer stabil livsmedelsproduktion.

Exceptionell råvara har tidigare mest jobbat med fågel, nöt och gris men nu vill de få med får och lamm också.

– Här finns det många duktiga producenter på lamm. Det finns miljoner anledningar att föda upp mer lamm. Det är ett klimatsmart kött och vi har väldigt bra förutsättningar för att föda upp lamm i Sverige.

Intresset för lamm har ökat en del.

– Men självförsörjningsgraden är fortfarande låg. Vi importerar otroligt mycket lammkött, bland annat från Nya Zeeland.

Under provningen på Oscarsgymnasiet låg fokus på att smaka på lite äldre djur.

– Det finns en förutfattad mening om att får eller tacka skulle smaka kofta och därför är det svårt att sälja får. Idag provar vi för att se vad som händer med smaken.

Ingbritt Säll från Högsby är med på provsmakningen för tredje gången. Hon har en hobbybesättning med får på sin gård.

– Många tror att det bara är lammkött som går att äta och inte äldre djur men första gången jag var med fick jag en aha-upplevelse, det är inte lammet som smakar bäst, säger Ingbritt Säll.

Bredvid henne sitter producenterna Jessica Wirblad och Ingeli Ivarsson.

– Det är spännande, jag får inspiration, säger Jessica Wirblad.

– Jag drömmer om att kunna beskriva kött lika duktigt som man kan beskriva vin, säger Ingeli Ivarsson.

De har märkt att intresset för lammkött har ökat men att många låter bli att tillaga det för att de inte vet hur de ska göra.

De lyfter fram flera fördelar med får som att ullen kan användas på många sätt och att djuren håller markerna öppna.

Kocken Frank Ortiz från Los Angeles som jobbar på Öland och producenten Caroline Kindblom Landtmanson från Öland var nyfikna på att smaka.
Foto: Ida Svensson
Kocken Frank Ortiz från Los Angeles som jobbar på Öland och producenten Caroline Kindblom Landtmanson från Öland var nyfikna på att smaka.

Bonden Erika Olsson och kocken Stefan Eriksson jobbar i föreningen Exceptionell råvara.
Bonden Erika Olsson och kocken Stefan Eriksson jobbar i föreningen Exceptionell råvara.