Vill lösa bristen på fasta läkarkontakter

Kalmar län Artikeln publicerades
Centerpartisterna Christer Jonsson, Anette Rogö och Roland Åkesson besökte i går Oskarshamn.
Foto:Andreas Bendroth
Centerpartisterna Christer Jonsson, Anette Rogö och Roland Åkesson besökte i går Oskarshamn.

Centerpartiet med landstingsråd Christer Jonsson i spetsen genomför just nu en nära vården-turné i länet.

Målet är att få en bild av hur primärvården ser ut i länets olika delar, vad som funkar och vad som kan bli bättre.

Tillsammans med Roland Åkesson och Anette Rogö som tillsammans toppar centerns landstingslista för mellanlänet besökte Jonsson Oskarshamn på onsdagen. Där blev det bland annat ett stopp på Slottsgatans hälsocentral.

– Ett av de stora bekymren i dag är bristen på fasta läkarkontakter, konstaterar Jonsson.

På Slottsgatan har man i dag två fasta läkare på 11 000 listade patienter vilket, om man räknar, är långt ifrån riksdagens mål om en läkare i primärvården på 1 500 patienter.

Men på Slottsgatan har man i läkarbristens spår hittat på en kreativ lösning.

– Man prioriterar de fasta läkarkontakterna till de äldre och har särskilda äldretider, vilket är smart. Det är ju ofta de äldre som behöver mer kontinuerlig läkarvård och som är i behov av en fast läkarkontakt, säger Roland Åkesson.

Särskilda äldremottagningar är också något som har diskuterats flitigt de senaste åren, men så sent som i måndags röstade landstingsstyrelsen ner ett förslag om att införa särskilda äldremottagningar

– Det är tråkigt. Särskilt då det kanske är där lösningen på bristande fasta läkarkontakter finns, säger Jonsson.

En mer glädjande nyhet enligt centern är att Oskarshamn har fått en privat hälsocentral. Inte minst för tillgängligheten.

– Tillgängligheten på de privata hälsocentralerna får alltid ett högre betyg av patienterna än tillgängligheten på de offentliga. Att alla privata erbjuder drop-in har mycket att göra med det, säger Jonsson.

Enligt Jonsson är också bristen på fast läkarkontakt mindre i kommuner där det både finns privata och offentliga hälsocentraler. Och just att göra det enklare för privata hälsocentraler att etablera sig är något centern vill jobba för.

– Den fasta ersättningen som privata hälsocentraler får per listad patient av landstinget i dag är alldeles för låg och det vill vi lösa genom mer pengar till primärvården.