Villor frigörs när Bovieran byggs i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Bovierans koncept lockar kunder både från Oskarshamn och från andra delar av Sverige. Bilden visar Bovieran i Kalmar. 3 bilder
Foto:Mattias Rubin
Bovierans koncept lockar kunder både från Oskarshamn och från andra delar av Sverige. Bilden visar Bovieran i Kalmar.

Bovierans intåg i Oskarshamn kan få igång rotationen på bostadsmarknaden. "De allra flesta kunder bor i villa", säger fastighetsmäklaren Sofie Dannevaern som ansvarar för försäljningen av Bovierans lägenheter.

Enligt Boverket slår bostadsbyggandet i Sverige rekord just nu. Byggandet av flerbostadshus är på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet.

I Oskarshamn är flera stora bostadsprojekt på gång. Närmast i tiden ligger bygget av lägenheter på Mejeriplan, där det även kommer att bli lokaler för hälsocentral och folktandvård.

Redan i somras var intresset stort för de 57 hyresrätter som ska byggas på Mejeriplan.

– Det är fortsatt stort intresse, säger Benoni Ingelsjö, vd för Byggebo.

I dagsläget är ett 30-tal personer intresserade av de 57 lägenheterna.

Bygget väntas komma igång inom de närmaste veckorna. Byggebo räknar med att inflyttning ska kunna ske hösten 2018.

– Ju närmare vi kommer, desto större kommer nog intresset att vara.

I början av oktober inleddes försäljningen av de 54 bostadsrätter som Bovieran planerar att bygga på Gölkärret. Byggstarten är tänkt att ske när 65 procent av lägenheterna är sålda.

– Vid säljstarten sålde vi drygt en handfull lägenheter. Efter det har det droppat på med någon i veckan. Det går enligt det tempo vi hade trott från början, säger Sofie Dannevaern, ansvarig fastighetsmäklare för försäljningen.

– Det känns positivt. Vi har rätt rörelse i projektet och det kommer att bli en sådan täckningsgrad att vi kan bygga det.

Bovierans kunder kan välja mellan två- och trerumslägenheter. Mest populära är de större lägenheterna.

– Det är förvånansvärt jämn spridning, men det är klart flest som vill ha treor. Alla storlekar finns kvar.

Företagets målgrupp är människor i ålderskategorin 55 plus. Sofie Dannevaern menar att Bovierans intåg i Oskarshamn kan få en positiv effekt på bostadsmarknaden i stort.

– De allra flesta kunder bor i villa. Det är hälsosamt för bostadsmarknaden generellt i Oskarshamn om det frigörs villor som yngre kan flytta in i, säger hon.

– I dag är det brist på villor. Det hade varit bra att få igång rotationen på bostadsmarknaden.

Bovierans koncept – där de boende har tillgång till en inglasad och tempererad vinterträdgård som för tankarna till Franska rivieran – lockar även köpare från andra delar av Sverige.

– Vi ser att det inte bara är folk från Oskarshamn. Det är både folk från Skåne och Norrland som har bokat in sig. Det säger något om vilket speciellt koncept Bovieran är. Det är något man flyttar till. Det känns jätteroligt att erbjuda folk i Oskarshamn den möjligheten också.

Gyllene hem vill satsa på ett 100-tal lägenheter i norra delen av Inre hamnen, vilket också har tagits emot väl av oskarshamnarna. I somras hade företaget fått in cirka 85 intresseanmälningar.

– Det är betydligt fler nu. Vi var med på en marknadsföringsdag i biografen där alla planerna presenterades, och efter det har det fortsatt att komma in intresseanmälningar, säger Otto Werneskog, vd för Gyllene hem.

Den som fyller i en intresseanmälan på Gyllene hems hemsida kan välja mellan kooperativ hyresrätt och bostadsrätt.

– Det verkar som att hyresrätt är lite mer populärt än bostadsrätt.

Vad är nästa steg?

– Nästa steg är att detaljplanen ska bli klar, säger Otto Werneskog och berättar att Gyllene hem därefter kommer att lämna in en bygglovsansökan.

Fakta

Rekordhögt byggande

I år påbörjas 64 000 bostäder i Sverige och nästa år 67 000 bostäder, enligt Boverkets prognos. Det motsvarar en ökning med nära 30 procent i år och med cirka 5 procent nästa år. Byggandet av flerbostadshus är nu på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet. Samtidigt bedömer Boverket att antalet kan vara något överskattat.

Kapaciteten inom byggsektorn och troligen även inom kommunerna utgör det främsta hindret för byggandet. Den höga aktiviteten driver upp byggpriserna, vilket kan hålla tillbaka byggandet av hyresrätter.

Bostadspriserna ökar nu i en lugnare takt efter tre år av kraftig uppgång, som inte minst drevs av de extremt låga räntorna. Sedan årsskiftet har priserna på både småhus och bostadsrätter stigit med cirka fyra procent.

Källa: Boverkets indikatorer november 2016

Visa mer...