Vittne om offret: "Han kunde vända på en tiondels sekund”

Kalmar Artikeln publicerades
Vittnen ger en inte särskilt trevlig bild av offret.
Foto: Andreas Bendroth
Vittnen ger en inte särskilt trevlig bild av offret.

Flera vittnesmål gav under torsdagen sin bild av de två huvudpersonerna i målet.

Under rättegångens andra dag hade försvaret kallat in flera karaktärsvittnen för att ge en bild av den åtalade och inte minst av 50-åringen, offret. Syftet var att leda i bevis orimligheten i att den åtalade skulle vara en mördare och rimligheten i att offret skulle ha gått till knivattack mot den åtalade.

Ansvarsfull, stabil, lugn och en god arbetskamrat, så beskrivs den åtalade av sin chef under rättens förhör. Något som också speglar det som har kommit fram om den åtalades personlighet under utredningens gång.

När man går igenom personutredningen av den åtalade talas det dessutom om en lugn och trygg uppväxt, en bra skolgång, inga ekonomiska problem och inga problem i övrigt. I belastningsregistret finns endast en trafikförseelse.

Vad det gäller offret är historien den raka motsatta. De tre vittnen som blir förhörda i rätten har alla blivit hotade och i vissa fall misshandlade av offret.

En tidigare sambo till offret berättar hur hon för bara ett par år sedan hade anmält honom för grov kvinnofridskränkning där det bland annat ingick att han hade tagit stryptag på henne, krossat hennes bilruta och hotat henne till livet. Utredningen lades dock ner på grund av bristande bevis.

– Jag sa till en vän att jag kommer aldrig ta mig härifrån levande. Det tog mig sex år att ta mig ur förhållandet. Han var extremt manipulativ, säger ex-sambon i rätten.

Hon berättar att han även kunde vara hotfull mot andra och hade nära till våld.

– Han kunde vända på en tiondels sekund. Jag vet en gång när vi åkte motorcykel hur en cyklist pekade finger åt honom. Han hade knappast hunnit kliva av hojen innan han var framme och skulle slå.

Att han kunde slå om och plötsligt bli väldigt aggressiv och våldsam är något som bekräftas av fler vittnen.

– Det var som att vända på ett mynt. Han blev rasande och sa att han skulle banka in skallen på mig, säger ett vittne om en incident med offret där han hade krävt om att få betalt för ett arbete som han hade gjort åt honom.

– I efterhand har jag tänkt att det lika gärna skulle kunna vara jag som satt i den där stolen, säger vittnet och tittar bort mot den åtalade.

Läs mer: