Westling: ”Vi fortsätter tills vi får en förändring”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Gunnar Westling, näst längst till höger, demonstrerade för klimatet, tillsammans med åtta andra utanför systembolaget på fredagen.
Foto: Andreas Bendroth
Gunnar Westling, näst längst till höger, demonstrerade för klimatet, tillsammans med åtta andra utanför systembolaget på fredagen.

Inför EU-valet på söndag utlyste klimatrörelsen Fridays For Future, med Greta Thunberg i spetsen, en ny global strejkdag på fredagen. Klimatengagerade på minst 109 orter runt om i Sverige arrangerade manifestationer, däribland Oskarshamn.

Senaste gången det var global klimatstrejk stod man utanför stadshuset. Den här gången valde man en mer central plats att stå på, utanför systembolaget vid Flanaden.

Totalt hade nio personer kommit för att strejka för klimatet.

Har det någon betydelse att ni står här?

– Det har en symbolisk betydelse, vi vill ha förändring och vi kommer fortsätta stå här tills vi får en förändring. Vi vill ha verkstad inte vackra ord från våra politiker. Det finns inte ens ett slutdatum för fossila bränslen idag, säger Gunnar Westling, tidigare miljöpartist och arrangör av manifestationen.

– Man säger en sak, men gör något annat. Det finns en dubbelmoral bland politiker som jag är hjärtligt trött på, säger Westling som kommer fortsätta strejka för klimatet varje fredag.

– Vi brukar vara mellan tre och tio personer. Antingen är vi här eller utanför stadshuset.