Wretlund kan kliva över till regionpolitiken

Oskarshamn Artikeln publicerades
"Inga kommentarer", säger Peter Wretlund (S).
Foto:Peter Rosén
"Inga kommentarer", säger Peter Wretlund (S).

Peter Wretlund kan vara på väg att ta ett nytt kliv inom politiken. Han finns med på dagens pressträff, där Socialdemokraternas valuppställning till den nya regionen ska presenteras.

På fredagen bjuder Socialdemokraterna in till en presskonferens i Be-Ge Hockeycenter. Partiet ska presentera valberedningens förslag till ny ordförande i samhällsbyggnadsnämnden samt den nya valuppställningen till landstingets nya region. Hemlighetsmakeriet är stort. Vår tidning pratade med ett flertal socialdemokrater under torsdagen – och det var ingen av dem som ville göra några anonyma uttalanden om vem som är på väg att bli ny ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Däremot sa en högt uppsatt socialdemokrat att kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund (S) förmodligen är sugen på att ta ett nytt steg inom politiken.

Vi ringde upp Peter Wretlund på torsdagen och frågade om han har bestämt sig för att lämna kommunalrådsposten, för att i stället satsa på politiken inom landstinget/nya regionen.

– Inga kommentarer, sa Peter Wretlund, som däremot berättade att han kommer att vara med på fredagseftermiddagens presskonferens i ishallen.

När det gäller uppdraget som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, så kan vi, efter en titt på ledamotslistan, konstatera att det är Frida Bergvall som står näst på tur efter Mathias R Karlsson, som lämnar ordförandestolen. Frida Bergvall har redan representerat Socialdemokraterna när nämnden har kallat in lokaltidningarna till presskonferens. Frida Bergvall har, enligt uppgift, fått frågan från partiet. Om hon har svarat ja eller nej är okänt och vi har inte lyckats få tag på henne. Det finns dessutom fler tänkbara namn. Polisen Thommy Brännström, som sitter i tekniska nämnden i dag, är ett av dem.

– Inga kommentarer, sa han när vi ringde upp honom.

När kommer du tillbaka från uppdraget i Malmö?

– Vid årsskiftet – om inte det här uppdraget blir förlängt, sa Thommy Brännström, som även nämns av många när Peter Wretlunds eventuella efterträdare på kommunalrådsposten kommer upp till diskussion. Enligt initierade källor ska dock socialnämndsordföranden Andreas Erlandsson vara en mer trolig kommunalrådskandidat. Att pressträffen hålls i ishallen fick oss att undra om IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg – eller Tomas Engsund, vd på Be-Ge, kan vara aktuella för uppdraget i samhällsbyggnadsnämnden. Men, nej, båda dementerade när vi pratade med dem.