Wretlund slutar som kommunalråd

Oskarshamn Artikeln publicerades
"Det är alldeles för tidigt att börja spekulera kring vem som ska efterträda Peter Wretlund på kommunalrådsposten", säger arbetarekommunens ordförande Anton Sejnehed.
Foto:Linn Alvarström
"Det är alldeles för tidigt att börja spekulera kring vem som ska efterträda Peter Wretlund på kommunalrådsposten", säger arbetarekommunens ordförande Anton Sejnehed.

Peter Wretlund (S) lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet – och tar i stället sikte på landstingspolitiken. Fram till valet kommer han att sitta på ordförandestolen i samhällsbyggnadsnämnden.

Peter Wretlund och arbetarekommunens ordförande Anton Sejnehed släppte det beskedet på en presskonferens i Be-Ge Hockeycenter i Oskarshamn under fredagseftermiddagen. Att Peter Wretlund är på väg att sluta som kommunalråd, för att i stället kliva över till landstingspolitiken, kunde vi berätta om redan i fredagstidningen. Att han skulle ta över som tillfällig ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, efter partikamraten Mathias R Karlsson som slutar vid årsskiftet, kom däremot som en tämligen oväntad nyhet. Det är i alla fall vad valberedningen föreslår – det definitiva beslutet tar partiet senare i höst. Blir Peter Wretlund vald, så innebär det att han slutar som kommunalråd i Oskarshamns kommun vid årsskiftet. Han behåller dock en del andra uppdrag – som platsen i kommunstyrelsen, exempelvis.

Vem blir kommunalråd?

– Vi har en nomineringsprocess, där vi låter våra medlemmar komma in med sina synpunkter och förslag. Sedan måste vi hantera den lagstiftning som gäller när vi utser en person, sa Anton Sejnehed som svar på en fråga som handlade om huruvida ett kommunalråd måste plockas bland dem som redan sitter i kommunstyrelsen.

– Det här är en spännande och okonventionell lösning. Det finns en kommun söder om oss (Mönsterås) som hade en liknande process, konstaterade Peter Wretlund, som blickade både bakåt och framåt.

Så här summerade han sina 15 år som kommunalråd:

– Det har varit både tuffa och fantastiskt roliga år. 2003 rivstartade jag och mina partikamrater med arenabygget i Oskarshamn. Det är ett av de starkaste minnena.

Att hålla fredagens presskonferens i ishallen kändes därför som en självklarhet för honom.

Börskraschen 2008 är en av de tyngsta händelserna under kommunalrådstiden, fastslog han.

– När det gäller framtiden, så tycker jag att det ska bli väldigt spännande att få kandidera till ett uppdrag som regionråd. Det känns kul att ta ett nytt kliv.

Peter Wretlund berättade också att han vill underlätta så mycket som möjligt för sin efterträdare. Därför valde han att lämna kommunalrådsposten i god tid.

– Det är viktigt att nya kandidater får goda förutsättningar. Vem det än blir, så kommer jag att vara väldigt stöttande. Jag kommer också att förkovra mig i region- och landstingspolitiken under det kommande året.

Skulle du kunna vara både regionråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande efter valet?

– Det går att kombinera rent teoretiskt – men det är högst ovanligt. Men jag kommer inte att kandidera till ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden om jag blir regionråd.

Fakta

S-nomineringar till landstingslistan

Valberedningen i Oskarshamns arbetarekommun har föreslagit kandidater till en gemensam landstingsvalsedel för kommunerna Oskarshamn, Högsby och Mönsterås. Det innebär att det i dagsläget inte är klart vilken plats kandidaterna får på valsedeln. Ett definitivt beslut tas i februari.

1. Peter Wretlund, Mysingsö.

2. Yvonne Hagberg, Vånevik (hon är på väg att flytta till Högsby kommun).

3. Rickard Bäck, Gröndal.

4. Yvonne Bergvall, Kristineberg.

5. Anton Sejnehed, Norrtorn. Nomineringar utan inbördes ordning: Leine Johansson, Fårbo, Sara Gunnar, Påskallavik, Mikaela Alette, Svalliden.

Ett definitivt beslut gällande Oskarshamns arbetarekommuns förslag tas på ett medlemsmöte den 30 oktober. Under samma möte tas även ett beslut om vem som ska bli ny ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Visa mer...