Sport

Avslöjar: O-ringen kan hamna i Oskarshamn 2022

Oskarshamn Artikeln publicerades
Så här såg det ut framför Högfjällshotellet i Sälen när första etappen av O-ringen skulle dra i gång i somras. 2022 kan den gigantiska tävlingen avgöras i Oskarshamn.
Foto:Ulf Palm/TT
Så här såg det ut framför Högfjällshotellet i Sälen när första etappen av O-ringen skulle dra i gång i somras. 2022 kan den gigantiska tävlingen avgöras i Oskarshamn.

O-ringen är världens största orienteringstävling med 25 000 deltagare.

Nu kan Sporten avslöja att det gigantiska arrangemanget kan hamna i Oskarshamn 2022.

Det första fröet såddes i höstas när Attraktiva Oskarshamn, tillsammans med Västervik Framåt och Regionförbundet, var på mässan Mötesplats idrott och destination i Helsingborg.

– Det är en form av speeddejting där man träffar flera olika förbund. Bland annat träffade vi orienteringsförbundet och O-ringen, säger Sofie Gunnarsson, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn.

Städer kan inte längre ansöka om att arrangera O-ringen, utan O-ringen AB handplockar själva de orter där de kan tänka sig att lägga arrangemanget. Eftersom tävlingen vuxit lavinartat, så krävs ofta att flera kommuner, regioner och föreningar hjälps åt.

– O-ringen söker upp näringsliv, kommuner, destinationsbolag och regionförbund på orterna. Klubbarna är inte involverade i det stadiet och det är egentligen jättebra att det går den vägen, eftersom det här är ett så stort evenemang att hela regionen måste vara involverad för att det ska gå att genomföra, säger Göran Svenson som är ordförande i SOK Viljan.

Under hösten har parterna hållit kontakten och förra veckan var, enligt vad Sporten erfar, representanter för O-ringen på besök i Oskarshamn för att diskutera vidare.

– Det är så färskt att informationen inte har nått politikerna, utan är än så länge på tjänstemannanivå, säger Sofie Gunnarsson.

Jan Hardebrant, vd Attraktiva Oskarshamn säger så här:

– Det är en mängd olika ställningstaganden som måste göras innan vi ens kan betrakta oss som en kandidat. Vi gör ingenting innan vi får ett ”go” från kommunen, regionförbundet och berörda klubbar. Ett sådant här evenemang kräver ett enormt teamwork. Och om inte SOK Viljan och andra orienteringsklubbar i regionen är med på tåget så är det bara att glömma alltihop, säger Hardebrant och fortsätter.

– 25 000 besökare från 40 nationer. Vecka 30. När man hör de siffrorna förstår man vilken dignitet det är på ett sådant här arrangemang.

Alla arrangörsorter fram till 2020 är spikade. Sedan lutar det åt att Åre får arrangemanget 2021.

– 2022 vill de lägga O-ringen här nere på ostkusten. Tävlingen har aldrig arrangerats här och de tycker det är dags, säger Göran Svenson.

Tanken är att Oskarshamn ska vara centralort.

– Det är det alternativet man jobbar mot, som jag förstått det. Men allt är i sin linda. Vi har fått frågan om vi är intresserade och det är det vi måste fundera på nu. Har vi folk och kraft till det här? Det brukar sägas att det krävs omkring 75 000 ideella timmar för att klara av O-ringen, säger Svenson.

Hur ställer ni er i Viljan till ett sådant här arrangemang?

– Det måste utredas väldigt noga så att man inte ger sig in i något man inte klarar av. Men vi känner en försiktig optimism och är försiktigt intresserade. Det är ju en grej som kanske aldrig återkommer.

Jan Hardebrant säger att beslutet inte kommer hamna i någon långbänk.

– Innan sommaren kommer vi kunna uttala oss om vi blir en kandidat.

Fakta

O-Ringen

• Världens största orienteringstävling med omkring 25 000 deltagare. Lägg till familjemedlemmar till de tävlande så landar totalsumman ännu högre.

• Tävlingen omsätter 100 miljoner kronor.

• Tävlingen, som tidigare gick under namnet Femdagars, arrangeras varje år, alltid vecka 30 i juli.

• Kommande tävlingsorter: Värmland/Arvika (2017), Ångermanland/Örnsköldsvik (2018), Östergötland/Norrköping (2019), Uppland/Uppsala (2020).

Visa mer...