Sport

Bergkvaras unga tjejer skriver ny historia

BERGKVARA Artikeln publicerades
Bergkvara är redo för kval mot Pingisligan B. Från vänster tränaren Lars Borg, Alva Themnér, Alma Varga, Alvalie Palmbo och Zahna Hall.
Foto:privat
Bergkvara är redo för kval mot Pingisligan B. Från vänster tränaren Lars Borg, Alva Themnér, Alma Varga, Alvalie Palmbo och Zahna Hall.

Första målsättningen var att hänga kvar.

Men det här laget nöjde sig inte med det.

Nu kvalar Bergkvara BTK till Pingisligan B.

För 16 år sedan spelade Bergkvara BTK SM-final i bordtennis mot Långshyttans BTK.

Nu är nästa generation spelare på väg att skriva ny bordtennishistoria i tätorten med runt 1 000 invånare i Torsås kommun.

Alvalie Palmbo, (född 2001), Zahna Hall, (1999), Alva Themnér, (2001) och Alma Varga, (2000), står inför en direkt avgörande match mot Våxtorp om en plats i Pingisligan B.

– Det är unga spelare som utvecklas hela tiden. Vi hade som mål att klara oss kvar i division 1-serien den här säsongen men den planen fick vi ändra på vägen, säger tränaren Lars Borg.

Bergkvara slutade tvåa i division 1 södra bakom Halmstad och ställs nu mot laget som kom sexan i Pingisligan B.

– Egentligen skulle också tvåan i den norra division 1-serien varit med i kvalet men Umeå BTK har dragit sig ur. Dels kanske det handlar om resekostnaden men tittar man på deras lag så hade de nog inte haft någon chans mot varken oss eller Våxtorp, säger Lars Borg.

En titt på laguppställningarna vittnar om att halländska Våxtorp är favorit i lördagens nu enda match. I laget spelar den före detta landslagspelaren Sandra Andersson (som tidigare hette Johansson) och norskan Sarah Marie Horgen.

– Vi är inte chanslösa utan ska fajtas om det, säger Lars Borg.

Pingisligan B kan liknas vid fotbollens Superettan med skillnaden att de två bästa går vidare till åttondelsfinal i slutspelet mot de två sista lagen i Pingisligan A.

Fakta

Kval till Pingisligan B

Lördag 8 april: Våxtorp–Bergkvara BTK

(Segraren spelar i Pingisligan B)

Visa mer...