Sport

Då: I gärdesgårdsserierna Nu: På tröskeln till världens bästa liga

Oskarshamn Artikeln publicerades

För åtta år sedan spelade Craftstaden i division 3.

I vår kan de kvala sig upp i Svenska superligan.

Sporten har kartlagt resan mot framgången.

På lördag tar Craftstadens herrlag båten till Gotland för toppmöte mot Visby IBK. Tre poäng där och drömmen om SSL-kval är nära.

Men vi börjar med att ta oss tillbaka ett antal år i tiden. Craftstaden har åkt ner i division 3 och spelar där säsongen 2009/2010. Lotta Kodelja har efter två år som styrelseledamot tagit klivet upp som ordförande i föreningen säsongen innan.

– Det var en period efter att Kent Karlsson varit ordförande som ordförandeposten var vakant. Jag kände att jag kan lika gärna ta ordförandeposten för det var många som vände sig till mig ändå när det var något, minns Kodelja.

Hur mådde klubben då skulle du säga?

– Det fanns inga pengar över huvud taget, det var tomt på kontot. En oerhört viktig person för framtiden då blev Mats Borén. Han var kassör på den tiden och var en oerhört klok och förståndig person. På ett halvår hade vi lyckats vända skutan.

Vad gjorde ni för att stoppa blödningen?

– Det låter ju taskigt mot dem som varit innan, men det hade saknats struktur. Det läckte ut pengar och fanns inga tydliga riktlinjer hur saker och ting skulle bedrivas. Det hyrdes minibussar till de som ville, ledare gick in på Intersport och hämtade saker utan någon samordning.

En femårsvision om allsvenskt spel tog form och samtidigt blev fokuset stort på att hela föreningen skulle växa. Att locka ungdomar till idrotten, få publik på matcherna och starta ett damlag som då inte fanns, hamnade i fokus.

– På något sätt kom vi väl ut lite ur garderoben med raka huvuden och det blev en hype kring innebandyn, säger Kodelja och nämner att startandet av Craftstaden Fighters också är något som glädjer henne mycket.

Våren 2010 gjordes en serieomläggning och herrlaget var nära att ta klivet från division 3 till division 1 under en och samma vår. Men efter ett dubbelmöte av rysarmodell mot Tvååker fick de nöja sig med division 2.

– Laget bestod av spelare med cykelavstånd från sporthallen. Det var spelare från regionen och en sådan sak som att vi hade en rightback i Martin Bernsten gjorde honom till en profil. Jämför vi det laget med det i dag är det väl som svartvit-tv jämfört med färg-tv, säger Thommie Erlandsson som var sportchef 2010-2015.

Även om divisionstillhörigheten vittnade om gärdesgård minns Erlandsson att verksamheten var seriös.

– Jag tittade lite på det där häromdagen. Det var tre pass i veckan, ordentligt försäsongsträning och jag skulle nog påstå att vi redan då tränade som ett division 1-lag. Vi hade en femårsplan vi jobbade efter.

Tillbaka i division 2 blev det dock motigt. Laget hade det tungt och säkrade kontraktet först i sista omgången.

Till säsongen 2011/12 kom Royne Tvingsell tillbaka som tränare och klubben började så smått titta utanför 50-skyltarna när det gällde spelare. Poängsprutan Jimmy Berglund värvades in från Tranås, men hade svårt att komma till rätta i Oskarshamn och blev kvar drygt en halv säsong. Säsongen blev dock succé. I början av mars 2012 säkrades division 1-platsen inför en fanatisk hemmapublik.

– Royne kom in med sitt innebandykunnande, vi fick behålla i stort sett hela stommen och jobbade utefter en tydlig strategi. Det blev lite fler kockar i Craftstadensoppan, organisationen bättre och fler drog ett större lass i bakgrunden, säger Erlandsson.

Där får man väl säga att herrlagets resa fram till där den är i dag verkligen tog fart. Efter åtta år var de tillbaka i division 1. Thommie Erlandsson gjorde en banbrytande värvning i Adam Waktel, en spelare som inte behöver någon närmare presentation i dag.

– Där började vi jobba lite mer professionellt. Skulle vi vara med och leka med de stora grabbarna var vi tvungna att lyfta blicken lite. I närområdet har vi alltid varit bra på att fånga upp talanger, men det här var något nytt.

Det var dock inte självklart att Waktel skulle bli värvningen som bröt barriären.

– Det var inte direkt så att jag hade någon budget att åka runt och scouta. Jag satt och kollade videoklipp och statistik och ringde på chans. Jag fastnade för Jon Lindgren som var klubbkamrat med Adam i Hansa-Hoburg och de båda kom hit. Adam visade framfötterna tidigt och visade att han var sugen på ett äventyr och nu ser vi ju vad han betytt för föreningen.

Waktel gjorde 47 poäng under debutsäsongen, Craftstaden slutade tvåa som nykomling och en snöboll mot allsvenskan hade börjat rulla.

Säsongen efter blev det förlust i sista kvalrundan. 2015 skulle det dock vara Craftstadens tur. Efter en välregisserad rysare mot Lagan över tre matcher kunde laget säkra den allsvenska platsen. Innebandytemperaturen var högre än någonsin i Oskarshamn. Sporthallen var fullsatt redan på uppvärmningen under kvalmatcherna.

– Jag kom knappt in själv på kvalmatcherna. Jag minns när jag kom till entrén och fick beskedet att det var fullt av en vakt. Jag tänkte att jag som sportchef måste väl i alla fall kunna ta mig in. Så jag fick ta mig in genom omklädningsrummet och ner till läktarna, skrattar Erlandsson.

– Sista minuten i den avgörande matchen mot Lagan stod folk upp, det var tutor, flaggor och ett rött hav i sporthallen. Det var galet. Jag var svettig i flera dagar efter och folk ville snacka innebandy överallt. Det är kul att kolla på bilder och klipp från den kvällen.

Royne Tvingsell har också härliga minnesbilder från avancemanget.

– Det är den hetaste innebandytiden jag upplevt. Trots att laget gör det fantastiskt i år lyckas de inte dra publik på samma sätt. Det avancemanget tillsammans med när vi tog klivet till division 1 och Arenamatchen, som var helt fantastisk förra året, är nog de häftigaste minnena.

Royne Tvingsell lyckades de två kommande säsongerna leda sitt lag till att bli ett etablerat allsvenskt lag. Ett lag som nu, under säsong tre på näst högsta nivån i Sverige, på allvar utmanar om att kunna fajtas om en plats till Svenska Superligan.

– Laget i år har verkligen växt in i kostymen. Första året handlade det om att hänga kvar, sedan kom det tuffa andraåret, det gäller att inte bli tillbakalutad då. Nu vågar de släppa på lite mer och har höjt ribban och laget i år är det bästa någonsin.

Från botten av division 2 till att etablera er i allsvenskan på sju år - vilka var nycklarna?

– Vi hade en bra kontinuitet, det är något jag tror bygger starka lag. Spelarna spelar för klubbmärket och har stort hjärta. På så sätt kan man rucka lag som kanske är bättre på papperet. När jag kom in så körde jag allt själv. Jag körde försäsongen efter eget huvud och gudarna ska veta att de var konditionsstarka, men de fyra senaste åren har det varit mer innebandyspecifik träning. Hela klubben har växt på alla sätt, säger Tvingsell.

Tvingsell hoppade av tränaruppdraget i våras, men är i allra högsta grad inblandad i föreningen fortfarande. Han sitter i styrelsen, har herransvarig-uppdrag tillsammans med Johan Forneheim och Robert "Röding" Nilsson och jobbar med olika saker kring matcherna.

– Det enda jag inte gör är att rita på taktiktavlor och det känns gutt.

Tränarrollen är ett avslutat kapitel?

– Det vet jag inte, jag har inte funderat kring det alls. Nu har det varit skönt att njuta av innebandy på lite avstånd och kolla mer på andra matcher. Jag ser innebandy på ett litet annat sätt än när jag var inne i tränarbubblan.

Fem omgångar återstår av säsongen och just nu parkerar laget på en SSL-kvalplats.

Tror du klubben är redo för SSL?

– Det är nog väldigt tveksamt. Det kommer krävas fruktansvärt mycket ekonomiskt, så det är nog en bit bort så. Men rent sportsligt kan allt gå vägen och då får man lösa resten om det skulle bli aktuellt.

Under resan från division 3 till finns det givetvis många som gjort starka avtryck på olika plan.

– En som lagt grunden till allt som är i dag är Mats Borén, hade inte han varit kassör i läget som han var så vet jag inte om klubben varit där den är i dag, han var en klippa. Royne Tvingsell är en annan viktig person när man kollar det sportsliga. Thommie Erlandsson vill jag också understryka, han slet hårt med små medel och Mikael Thorn har gjort ett fantastiskt jobb i många år. Sedan var även Nina Linder oerhört engagerad när vi startade upp damverksamheten igen, säger Lotta Kodelja.

Erlandsson i sin tur nämner just familjen Kodelja som en anledning till resan uppåt.

– Tittar jag tillbaka när jag kom in som sportchef så gjorde familjen Kodelja ett rejält ryck. De fanns med i ur och skur och ris och ros. Deras intresse, inställning och deras kontakter i Göteborg och Pixbo betydde mycket. Jag lärde känna mycket innebandyfolk genom dem, till exempel Kristina Landgren-Carestam, en av Sveriges bästa sportchefer och tidigare förbundskapten i herrlandslaget, som blev lite av en mentor för mig. En annan viktig roll under många år hade Mikael Thorn. Han har gjort mycket olika sysslor i klubben och finns kvar än i dag. Magnus Sjöö är en person som man inte får glömma heller, säger Thommie Erlandsson.

Royne Tvingsell är inne på liknande spår som både Kodelja och Erlandsson.

– Mikael Thorn har en stor del i det hela. Vi kamperade ihop i många år och det blev en bra kombination. Tommy Svensson är en annan person som betytt mycket och första året i allsvenskan drog han ett stort lass. Magnus Sjöö är även en person som måste nämnas, han har alltid funnits med i kulisserna.

Fakta

Craftstadens resa de åtta senaste åren:

2009/10: Spelar i division 3. Tack vare en serieomläggning får de chansen att kvala till division 1 efter seriesegern. Snubblande nära att lyckas, men trots att de hade Tvååker i brygga i dubbelmötet så faller de till slut med ett måls marginal i det avgörande dubbelmötet.

2010/11: Säkrar nytt division 2-kontrakt i sista omgången. Patrik Ekman gör 39 mål och 19 assist på 21 matcher och är en av de stora anledningarna att klubben fixar nytt kontrakt.

2011/12: Inför en fullsatt sporthall besegrar Craftstaden derbyrivalen Vimmerby med 8-4 och säkrar division 1-platsen. Henrik Jonsson, Patrik Ekman och Sebastian Gerdehag är segerorganisatörer.

2012/13: Efter åtta år är Craftstaden tillbaka i division 1. Laget gör succé som nykomling och slutar tvåa bakom seriesuveränen Örebro.

2013/14: En riktigt stark säsong igen. Craftstaden tar sig ända till play off 2 till allsvenskan. I den helt avgörande rundan förlorar Craftstaden till slut den tredje och avgörande matchen mot Åstorp/Kvidinge med 5-3.

2014/15: Lagan vinner den första matchen i den avgörande kvalrundan till allsvenskan. Jakob de Groot blir sedan stor matchhjälte när han gör 6-5-målet i förlängningen för Craftstaden i det andra mötet. I den tredje och helt avgörande matchen leder Lagan med 1-0 efter två perioder, men Craftstaden vinner till slut matchen med 5-3 och tar klivet upp till allsvenskan.

2015/16: Med en tunn trupp lyckas laget till slut kraftsamla och fixar nytt kontrakt. Slutar på åttonde plats med två poängs marginal till nedflyttning.

2016/17: Gör en bättre säsong och börjar att etablera sig i den södra allsvenskan. Slutar på åttonde plats igen, men hela 16 poäng ner till nedflyttningsplats och bara fyra poäng upp till närmaste SSL-kvalplats.

2017/18: Med fem omgångar kvar ligger laget på en kvalplats till SSL.

Visa mer...