Sport

Fyra internationella sportevenemang – på fyra månader

Oskarshamn ,
”Evenemang driver platser, det är så häftigt att vi har så många här”, säger Sofie Gunnarsson på Attraktiva Oskarshamn.
Foto:

Fyra internationella sportevenemang.

På fyra månader.

– Det är så häftigt. Evenemang driver platser, säger Sofie Gunnarsson på Attraktiva Oskarshamn.

Artikeln publicerades 26 mars 2015.

Frågan är om mellanlänet, i det här fallet representerat av Oskarshamns och Hultsfreds kommuner, någonsin huserat så många och så stora internationella sportevenemang inom så kort tid.

Totalt kommer de fyra internationella evenemangen att locka tiotusentals människor till vår del av världen under fyra månader.

– Det betyder jättemycket. Evenemang driver platser. Där det händer saker och där utbudet är bra, dit vill folk flytta, där vill folk bo, säger platsutvecklaren Sofie Gunnarsson.

Kalmar har de senaste åren sakta men säkert blivit en evenemangsstad att räkna med när det kommer till idrott. Dam-EM i fotboll 2013 är ett exempel, Ironman ett annat. Men även lite mindre evenemang som cykelloppet Kalmar Grand Prix, löpartävlingen Kalmarmilen och junior-SM i friidrott är bra exempel.

Där är Destination Kalmar en drivande part för att locka evenemangen till Kalmar. Motsvarigheten i Oskarshamn, Attraktiva Oskarshamn, har inte samma roll – än.

– Nej, men vi vill göra samma resa. Då krävs det att kommunen sätter ner foten och tar fram en evenemangsstrategi och gör en arenagenomgång. Kalmar började sin resa med stora sportevenemang för flera år sedan och nu har den burit frukt, säger Sofie Gunnarsson.

Jan Hardebrant, vd på Attraktiva Oskarshamn:

– Nuvarande besöksnäringsstrategi löper ut i år, nu påbörjas en ny som träder i kraft 2016. I den kommer evenemangsutveckling att vara en viktig parameter. Där ska vi sätta på pränt på vilken form av evenemang som är lämpliga att bära Oskarshamn vidare. Om det är idrott eller kultur eller vad det nu kan vara.

Just det här året matchar dock symbiosen Oskarshamn och Målilla faktiskt Kalmar riktigt bra på evenemangsfronten. Och både Hardebrant och Gunnarsson är överens om att grunden finns.

– Det finns många klubbar med stor evenemangsvana i den här regionen. SOK viljan hade SM i orientering och Motorbåtsklubben har VM i offshore för att ta två exempel. Det kommer kunna bli väldigt bra, men då måste vi ha en strategi i botten, säger Sofie Gunnarsson.

Är ni involverade alls i de evenemang som står för dörren?

– Vi har en stöttande funktion, hur klubbarna ska marknadsföra evenemangen och så vidare. Men vi går inte in med några pengar.

FAKTA

Fullträffen, internationell boxningsgala

När? Långfredagen, 3 april.

Var? Folkets Park, Oskarshamn.

Vad? Internationell boxningsgala i krogmiljö, som också är en inofficiell landkamp mellan Sverige och Polen. Totalt åtta matcher.

Hur mycket publik hoppas ni på? – Drömmen och förhoppningen är att det kommer 600 personer, då är det fullsatt och en braksuccé, säger Carl Jörneklint.

Hur många biljetter har ni sålt? – Som vanligt går det trögt med förköp, oskarshamnarna bestämmer sig sent. När vi hade Fighting For Change första gången hade vi inte sålt mer än 100 förköpsbiljetter, sedan kom det tusen personer i alla fall. I dagsläget har vi sålt knappt 100 biljetter i förköp.

Stjärnor att hålla ögonen på? Svenska OS-boxaren Anna Laurell Nash är det stora dragplåstret. Hon möter polska stjärnan Elzbieta Wojcik, som vunnit guld i både JVM och JEM. Utöver det kommer Polen med ett meriterat lag. Kinga Siwa tog sig till kvartsfinal i VM i Sydkorea 2014. Aneta Rygielska vann JVM-guld 2013. Bröderna Felix och Oliver Flodin är två av Sveriges mest lovande boxare alla kategorier.

Carl Jörneklint, Oskarshamns Boxningsklubb:

– Det finns en tradition av stora boxningsgalor i Oskarshamn. På 70- och 80-talen var Kenyans och Ungerns landslag här och OS-guldmedaljörer boxades i Oskarshamn. Sedan har det fortsatt med mindre galor, men rent meritmässigt är vi uppe och nosar på galorna på 80-talet med den här galan. Jag är stolt att vi kan föra traditionen vidare och fortsätta arrangera boxningsgalor i Oskarshamn. Att vi kör i Folkets park är egentligen av två anledningar. Dels att vi vill kunna kombinera boxning och fest, men också för att Folkets Park är klassisk boxningsmark. Historiskt sett höll boxningen till i Parken på 50- och 60-talet. Bland annat var Ingo här och gick en uppvisningsmatch.

Visa mer...

FAKTA

Tre Kronor–Norge, ishockeylandskamp

När? Fredag 10 april.

Var? Arena Oskarshamn.

Vad? Tre Kronor–Norge. Landskampen är en del i Tre Kronors förberedelser inför VM som börjar i Tjeckien den 1 maj.

Hur mycket publik hoppas ni på? – Vi har sökt dispens att få ta in 3 500 personer och vi hoppas och tror på fullsatt, säger klubbchefen Martin Svenson.

Hur många biljetter har ni sålt? – Vi har passerat 2 400 sålda biljetter och sittplatserna är helt slut. Nu är det ståplats som återstår att fylla. Förra gången vi hade en landkamp släpptes biljetterna först i februari, nu släpptes de i december, så försörjningen har smugit sig på ett annat sätt nu. Det är inte samma kaos.

Stjärnor att hålla ögonen på? Att landskampen ligger bara ett par veckor innan Tre Kronor åker för att spela VM i Tjeckien gör att det kan bli ett namnkunnigt lag. Flera stjärnor från utslagna KHL-lag lär dyka upp i Arena Oskarshamn.

Martin Svenson, klubbchef IK Oskarshamn:

– Det här har alla möjligheter att bli en riktig festkväll, precis som det var förra gången Tre Kronor var här. Nu ligger landskampen dessutom på en fredagskväll, vilket inte gör saken sämre.

Visa mer...

FAKTA

Offshore-VM, båtracing

När? Onsdag 1 juli–lördag 4 juli. Torsdagen är vilodag. VM-finalerna körs på lördagen.

Var? I hamnområdet i Oskarshamn och innerskärgården. Depån kommer byggas upp vid kustbevakningens lokal på Norra kajen. Alla race körs delvis inne i hamnen för publikvänligheten. En läktare kommer att byggas vid depån.

Vad? VM i offshoreracing hölls i Oskarshamn 2011. Nu återvänder världseliten till den småländska östkusten. Den här gången blir det VM i två klasser. Dels den tyngsta 3C-klassen, dels den mindre 3B-klassen. Under VM-veckan avgörs även SM i båda offshoreklasserna samt i jetski och thundercat.

Arrangör: Oskarshamns Motorbåtsklubb.

Hur mycket publik hoppas ni på? – Mellan 5 000 och 10 000 besökare bara under tävlingarna. Sedan kommer det att vara öppen depå hela VM-veckan, så det är svårt att säga, säger Mikael Gustafsson.

Hur många biljetter har ni sålt? – Vi säljer inga biljetter, eftersom det är ett evenemang som är helt gratis för alla. Det är själva tanken att alla ska kunna gå och titta på båtracing i världsklass.

Stjärnor att hålla ögonen på? Alla de bästa teamen i världen kommer med finske världsmästaren Marcus Jonsson i spetsen. I skrivande stund är det bekräftat att det kommer team från England, Italien, Frankrike, Sverige, Finland och Norge. Arrangören lobbar dessutom hårt på att få engelske stjärnföraren Scott Collins till Oskarshamn.

Mikael Gustavsson, Oskarshamns Motorsportklubb:

– Det kommer att bli ett bättre startfält än 2011, på grund av att cockpitkraven var helt nya då. Nu räknar vi med ett 40-tal ekipage bara i VM och alla de bästa förarna på plats. Att tävlingarna ligger under Latitud 57-veckan gör att det kommer bli en folkfest i hamnen hela veckan.

Visa mer...

FAKTA

VM i speedway

När? Lördag 25 juli.

Var? G&B Arena, Målilla.

Vad? VM-deltävling i speedway. VM består 2015 av tolv deltävlingar. Förutom i Målilla körs även GP-tävlingar på arenor som Millennium Stadium i Cardiff, Friends Arena i Stockholm och Etihad Stadium i Melbourne.

Hur mycket publik hoppas ni på? – Förra året hade vi 11 300 och det är ungefär de siffrorna vi legat stabilt på genom åren. Kanske hoppas vi på ytterligare lite mer folk nu eftersom tävlingen ligger mitt i semestern i år. Vi tror och hoppas vi är positivt för biljettförsäljningen, säger Carl-Anton Johansson.

Hur många biljetter har ni sålt? – Vi har inte full insyn i biljettförsäljningen, då det är BSI Speedway, den brittiska VM-arrangören som sköter den. Men de indikationer av camping- och hotellbokningar vi ser så ligger det i paritet med förra året.

Stjärnor att hålla ögonen på? Regerande världsmästaren Greg Hancock finns på startlinjen även i år, liksom Tai Woffinden (världsmästare 2013) och Chris Holder (världsmästare 2012). Dackarnas stjärnor Nicki Pedersen och Michael Jepsen Jensen är två av utmanarna, liksom svenskarna Andreas Jonsson och Tomas H Jonasson.

Carl-Anton Johansson, GP-general, Dackarna:

– Det är ju tionde gången vi arrangerar en VM-tävling, så det är lite speciellt för oss. Ett jubileum. Ett sådant här evenemang betyder allt på en liten ort som Målilla. Hela samhället lever upp, alla hotell är fullbokade. Det blir en boost och grädde på moset för alla som jobbar för klubben under året.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.