Sport

Favoriterna vann i rekordloppet

KALMAR Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Fler deltagare än någonsin i Sylvesterloppet.

Då passade Ida Nilsson och Anton Rehn på att slå rekord.

Högbylöparna höll för favoritskapet.

På nyårsafton avgjordes årets sista löparlopp i Kalmar och det var i sedvanlig ordning Sylvesterloppet som arrangeras av Högby IF. Rekordmånga, 865 anmälda löpare, hade tagit sig till Fredriksskans för att sparka i gång nyårsfirandet genom att fullfölja distanserna på 5 000 respektive 10 000 meter. Föga förvånande var det Ida Nilsson som var snabbast bland damerna på 10 km, då hon sprang in på nya banrekordet 35:19.

– Det var fint. Det var perfekt löparväder. Skönt att vi inte fick motvinden längs hela Ängösidan, säger Ida Nilsson.

Var det uttalat att du skulle slå banrekordet?

– Andra har ju sagt att jag ska försöka. Men nu har jag inte känt mig så himla snabbt. Det kändes inte så rimligt, jag gjorde ett intervallpass på juldagen med de unga killarna i föreningen och då blev jag helt förstörd. Jag har varit förstörd fram till nu, men det kanske var bra. För jag har inte sprungit snabbt på fyra månader, så det kanske var välbehövligt att väcka upp kroppen där.

Om Ida Nilsson tyckte att det kändes bra, var det tvärtemot hur herrsegraren på 10 km, Anton Rehn, upplevde loppet. Och då slog han ändå personligt rekord med tiden 31:24.

– Det var jävligt tungt. Jag tror formen är lite halvkass, även om jag slog personligt rekord. Det kändes riktigt uselt, konstigt nog, säger Högby-löparen och berättar om upplägget:

– Jag tog täten efter en kilometer. Jag hade bestämt mig för att öppna lugnt, för att känna av hur det kändes och sedan explodera efter en kilometer och skapa lucka.

Vad tycker du annars om Sylvesterloppet?

– Jo, det är kul att springa här. Men i dag var det blåsigt, så det blev kämpigt runt Ängöleden och lite ensamt på andra varvet. Så det var svårt att motivera mig själv.

På herrarnas 5 km-distans segrade Högby IF:s Omar Mohamed Ismael, medan Amanda Ekblad, från Oskarshamns SK, var först över mållinjen bland damerna.