Sport

”Fjärdekedjan” ska leda IKO ur svackan

Oskarshamn Artikeln publicerades
Robin Söderqvist har gjort sex poäng på de tre senaste matcherna och är center i IKO:s ”fjärdekedja” som gått i bräschen på sistone.
Foto: Roger Carlsson
Robin Söderqvist har gjort sex poäng på de tre senaste matcherna och är center i IKO:s ”fjärdekedja” som gått i bräschen på sistone.

På papperet är de en fjärdekedja.

Men på sistone är det de som gått i bräschen.

– Jag tycker vi är för bra för att bara vara jobbiga att möta.

 

Efter suddenförlusten mot Almtuna lyfte IKO-tränaren Björn Hellkvist fram lagets fjärdekedja:

– Linan som producerar mest hos oss offensivt och har gjort det i princip hela 2018 tar sig alltid ner djupt i offensiv zon. Fler borde kunna ta rygg på dem och inte spela överkreativt med små marginaler.

Robin Söderqvist och Jonas Engström har kamperat ihop hela säsongen och stora delar av säsongen har de haft Filiph Engsund vid sin sida. På papperet är det en så kallad fjärdekedja, men på isen har det varit en annan verklighet.

– Vår kedja har jobbat på ett jäkligt bra sätt, men har kanske under stora delar inte fått den utdelningen vi borde ha haft, säger Robin Söderqvist.

Själv har xx-åringen svarat för sex poäng de senaste tre matcherna. Kedjekamraten Jonas Engström har efter 41 mållösa omgångar gjort mål i tre raka matcher.

– Poängmässigt har det gått väldigt bra på sistone.

Ska man förvänta sig en offensiv eller defensiva kedja av er?– Egentligen ska vi väl vara en jobbig kedja att möta, men jag tycker vi är för bra för att bara vara jobbiga att möta. Både ”Enga” och ”Fille” är kompetenta hockeyspelare i grund och botten och har kanske hamnat i ett fack där de bara ska jobba hårt. De har skillsen och jag känner att jag också kan chippa in en del där. I grunden handlar det om hårt jobb och jag tycker vi spelar uppoffrande för varandra. Det finns en enkelhet i vårt spel. Vi spelar oss enkelt igenom mittzonen, sätter oss i lägen att forechecka och där är både ”Fille” och ”Enga” starka.

Och du själv - ser du dig som en defensiv eller offensiv center?

– Jag ser mig som en tvåvägscenter, men jag har inte riktigt steppat upp och producerat som jag kan. Nu får jag stort förtroende och det har jag väl egentligen inte haft sedan juniortiden.

Även om Söderqvist och kompani levererat så hackar IKO betänkligt. Fem raka förluster och utanför playoff-platsen som föreningen har haft som uttalat mål hela säsongen.

– Bortser vi från Norrlandsturnén, där hade vi det riktigt tungt, tycker jag ändå spelet varit bättre än resultatet. Vi lyckas inte trycka in puckarna samtidigt som vi kanske går bort oss för lätt och släpper enkla mål.

Felix Sandström, Wictor Ragnewall och nu senast Christoffer Rifalk – hur påverkar det att det varit en del målvaktsturbulens på sistone?

– Nja, jag vet inte riktigt, men ja tycker nog egentligen inte det påverkat. Jag tycker snarare det handlar om för mycket misstag från oss utespelare, säger Söderqvist som är övertygad om att laget ska lösa en playoffplats.

– Jag har en positiv känsla att alla tror stenhårt på det här. Vi har ett grundspel allihopa litar på, det handlar om att skala bort vissa felaktigheter. I slutändan handlar det mycket om special teams, det är väldigt viktiga i avgörande matcher.

Till sist – vad ska till för att vända trenden och ta tre poäng i kväll?

– Disciplin i spelet med puck, göra rätt saker när vi har pucken, speciellt i mittzonen. Sedan måste vi ha disciplin och inte ta onödiga utvisningar. Det är redan slutspelskänsla, börjar vi inte vinna matcherna kommer vi inte till playoff. Det gäller att ställa in sig mentalt på att varje meter och varje duell kan bli avgörande.

Matchguide

Tingsryd-IKO

Var: Nelson Garden Arena, Tingsryd

När: 19.00, onsdag

Senaste nytt: Lagkaptenen Jonas Engström är tveksam till spel i övrigt är samma spelare som senast tillgängliga.

– Vi tappar för mycket puckar på anfallsblå och kan inte forechecka och göra det som vi var bra på i höstas. Situationer som vi är bra på måste vi sätta oss i. Om vi inte lyckas forechecka på Tingsryd blir det svårt då de är bra på att stänga igen, vara tajta och spela med spelvändningar, säger IKO:s assisterande tränare Jens Gustavsson.

Visa mer...