Sport

Henrik Larsson: ”Jürgen Klopp inspirerar mig”

Oskarhamn Artikeln publicerades
Möt OAIK-tränaren Henrik Larsson i en stor intervju inför seriestarten i division 1-fotbollen.
Foto:Per Hammenvik
Möt OAIK-tränaren Henrik Larsson i en stor intervju inför seriestarten i division 1-fotbollen.

Han har tränat Oskarshamns AIK i två år. Är inne på sitt tredje. Ändå är han något av en doldis i stan.

Häng med in under skinnet på Henrik Larsson från Malmberget.

Vägen mellan Växjö och Oskarshamn. Fartkameror, lastbilar i mängder, få ställen att köra om på, i stort sett bara skog så långt ögat når.

En smått avskydd vägsträcka.

Henrik Larsson, 50 år, från Malmberget, kan den bättre än de flesta.

  Oskarshamns AIK:s huvudtränare bor i Rottne utanför Växjö och kör de tolv milen enkel resa ett antal gånger varje vecka. Fyra träningar plus en match är den vanligaste kombinationen.

  Vet du hur många mil du kört under de här dryga två säsongerna du varit tränare i Oskarshamns AIK?

  – Det blir drygt 5 000 mil om året. Så jag är en bra bit över 10 000 nu. Det kommer vara över 15 000 innan säsongen är över.

  Gillar du det, bilåkandet?

  – Gillar och gillar. Det funkar. Det är skillnad nu när jag har sällskap av Andreas (Birgersson, OAIK:s anfallare som också pendlar från Växjö). Men det blir fortfarande väldigt mycket tid i telefonen.

  Ni kom nia 2014 och åtta i fjol. Vad har ni för målsättning i år?

  – När jag analyserade 2015, vad som hade hänt, så kom jag fram till att det var väldigt många jämna matcher. Vi hade nästan 20 matcher som slutat oavgjort eller med uddamålsseger för något av lagen. Jag tog det till mig och tänkte: ”Kan vi göra rätt saker och rätt värvningar så är det inte så långt borta att vi kan vara med och utmana i toppen”.

  Så målsättningen är att bli ett topplag?

  – Ja, arbetsmålsättningen är att se oss själva mycket högre upp i tabellen, att vi har mycket mer poäng. Det var det första vi pratade om när vi träffades i vintras. Vi ska ta bort 15 insläppta och göra 15 mål fler framåt.

  Men det är en sak att sätta en tuff målsättning, en annan att leva upp till den?

  – Absolut. Det kommer krävas mycket av oss. Sedan måste vi ha flyt att inte åka på skador samt att få utveckling på vissa spelare. Men någonstans måste vi börja prata i de här termerna, annars kommer vi aldrig dit. Vi måste våga spänna bågen, det ger mig möjligheten att ställa högre krav på spelarna. Det är inte okej att tycka synd om sig själv och det måste få göra lite ont, säger Henrik Larsson och utvecklar.

  – De två tidigare säsongerna har vi haft målet att hänga kvar. Då gick luften lite ur oss när vi kom över 30 poäng. Förra säsongen var vi med fram till att vi åkte när och förlorade i Lund. Vi tappade skärpa. Vi måste tänka annorlunda, sikta högre. Det är jättebra att spela oavgjort mot Öster som vi gjorde två gånger förra säsongen, men nu måste vi slå dem. Jag vill åt en annan attityd. Hitta en vinnarkultur.

  Hur har spelarna tagit emot det här?

  – De tycker om det som bara den. Jag minns att i den första intervjun du gjorde med mig så sa du att det är ganska många välkammade svärmorsdrömmar i laget. Och så var det. Det är oerhört väluppfostrade grabbar rakt i genom. Vi har jobbat med attityd mycket, att spelarna ska vara delaktiga i processen, vara tuffare mot sig själva och sina lagkamrater och leda själva i stället för att bli ledda. Det har hänt saker under de här åren.

  Vilka spelare ser du som dina informella ledare?

  – Eric Persson och Filip Jägerbrink är två. Men störst utveckling ur den aspekten har Mergim Smakolli haft. Han visar prov på stort ledarskap, ställer höga krav på omgivningen. Han har bra kommunikation med nya spelare och hjälper våra unga att komma rätt. Han har utvecklat en bra kommunikation med mig, ställer motfrågor och tar ansvar. De andra lyssnar på Mergim. En klok person och en bra ledare med bra värderingar om livet.

  Tycker du om när spelarna ifrågasätter vad du säger?

  – Ja, jag vill bli utmanad. Min uppgift är att motivera spelarna och då måste jag vara tillgänglig. Inte sluten. Jag tycker om när de kommer och ställer motfrågor. Förr hade jag avfärdat någon som kommit och frågat varför han inte fick spela med ett ”för att det är så”, men det skulle jag aldrig svara i dag. Jag måste kunna motivera mina beslut och hjälpa spelare att gå vidare.

  När jag intervjuade dig efter en match nyligen sa du att det inte får vara för bra stämning i ett lag, att det måste finnas lite skit. Vad menade du med det?

  – Jag tror det är viktigt generellt, det måste hända saker i et omklädningsrum. Är man nöjd och bekväm är man farligt ute. Människan är ju lat av naturen. Det är lätt att det blir behagligt. Jag tror det är bra om spelarna inte riktigt vet var de har mig. Är han förbannad? Är han glad? Det håller dem skärpta.

  Hur är du som tränare?

  – Jag är en människa som aldrig är nöjd, som ständigt ställer krav. Att bli tvåa är att vara första förlorare. Jag skällde mer förr och kunde bli sur. Med åren har jag insett att det är viktigare att vara konstruktiv, tydlig och rak. Man kommer ingenstans med att vara elak, men jag har en tydlig kravbild.

  Aktar du dig för att komma spelarna för nära?

  – Ja, det är jätteviktigt att vi inser våra roller och våra uppgifter. Ledarskap handlar om att våga fatta beslut, även om allt inte gillar besluten. Jag vet att när jag tar ut startelvan på fredagsträningen så kommer vissa spelare bli besvikna. Men jag kan inte gå och tänka: ”Oj, nu blir han nog sur”. Det orkar man inte. Av respekt lämnar jag alltid omklädningsrummet direkt efter att jag sagt laget. Sedan får de som vill ha en motivering komma och fråga, men det är ganska sällan det händer.

  Ni har haft en tuff försäsong med många förluster och många skador – vad betyder det?

  – Förlusterna betyder ingenting. Det ska vara blandat i träningsmatcherna. Ställs man inte inför frågor nu så blir det panik sen. Skadorna däremot är så klart inte bra. Jag hade velat spela ihop en startelva mer än jag kunnat göra, men nu har jag tvingats att laborera. Men det har blivit som det har blivit. Vi har ändå många spelare i gång och de flesta börjar komma tillbaka. Det värsta är att de inte är matchtränade.

  Dominic Adams är tänkt att ersätta Robin Östlind som er spetsspelare, men han har bara kunnat spela sporadiskt – hur besvärande är det?

  – Klart att det är lite oroligt. Jag vet inte var jag har honom. Kommer han hålla sig hel? Oron finns där. Går han sönder igen har vi ingen nytta av honom.

  Ni har två målvakter – Housnein Agodomou och Oliver Bergman – som känns helt jämbördiga så här långt. Kommer du utse en förstemålvakt?

  – Någon kommer att starta i premiären mot Landskrona, så är det ju. Och jag tänker inte peta någon för ett enstaka misstag. Jag vill ge målvakterna tilltro. Ingångsvärdet är att båda ska vara beredda att spela. Det är två väldigt bra målvakter och den som inte får spela kommer att tävla och ge den andra ett litet helvete.

  Min uppfattning är att ni har väldigt många duktiga, men kanske lite likriktade spelare med liknande egenskaper – vem ska göra skillnad så att ni vinner matcher?

  – Jättebra fråga. Det var inte för inte som Trelleborg vann serien förra året. De hade en spelare (Salif Camara Jönsson) som vräkte in mål och avgjorde match efter match. Vi har väl saknat en sådan spelare. Det håller inte att skapa tio chanser utan att göra mål. Jag vill se att Andreas Birgersson eller Christopher Christensson gör uppåt 20 mål, att de bara vänder sig om som van Basten och klipper in bollarna. Sedan vet jag ju inte var jag har Dominic. Har jag en spelare som är god för 15 mål där? Jag vet inte, men jag hoppas.

  Vilken spelare har utvecklats mest över vintern?

  – Emil Dolk. Han har haft en fantastisk utveckling. Han har varit hård mot sig själv och är aldrig nöjd om han inte får som han vill. Det var himla tråkigt att det här med hjärtat hände. Jag hoppas att han snart är tillbaka.

  Du har bytt spelsystem från 4-2-3-1 till 4–3–3 – varför?

  – Det är också en signalfråga. Spelar vi 4–3–3 är det en signal att vi ska stå högre upp i banan både i försvar och anfall. Vi måste våga och jag vill ha fler spelare delaktiga offensivt.

  Hur ser du på division 1 södra i år?

  – En mycket intressant serie som är svår att analysera i dagsläget. Örgryte och Trelleborg som var överlägsna i fjol har försvunnit, men utöver det är den nog ganska likvärdig med i fjol.

  Du har fyllt 50 år och är inne på ditt tredje år som OAIK-tränare – hur ser du på din framtid som fotbollstränare, drömmer du fortfarande om att bli allsvensk tränare?

  – Jag vet inte...när man fyllt 50 har man kanske slutat drömma. Jag har inte tänkt så långt. Jag jobbar som fotbollstränare nu och hoppas kunna göra det även i fortsättningen. Jag ser inget slut och skulle mycket väl kunna tänka mig att gå vidare med den här föreningen. Jag mår bra i Oskarshamns AIK. Jag strävar hela tiden framåt och att gå bakåt finns inte i min värld. Då dör man.

  Mikael Persson, som var assisterande i fjol, tränar Högsby numera. Det är bara du och Niclas Bergeskans kvar i tränarstaben. Hur har det påverkat?

  – Den stora förändringen är att jag får ta hand om fler träningar. Niclas gör ett helt fantastiskt jobb. Han leder mycket fler träningar än mig och är väldigt duktig, inte minst när det kommer till videoanalys.

  En sak jag tänkt på är du nästan alltid – oavsett resultat och spelbild – målar upp en väldigt positiv bild av er insats i intervjuer efteråt. Är det ett medvetet drag?

  – Ja, det är det. Budskapet utåt är viktigt för mig. Jag skyddar spelarna och de ska inte behöva läsa vad jag tycker om dem i någon tidning. Sedan säger jag kanske något annat i omklädningsrummet.

  Men vore det inte befriande att någon gång bara säga: ”Fan, vilken skitmatch vi gjorde, vi var usla”?

  – Jo, kanske. Det är klart att jag skulle kunna säga så.

  Vad gör du om du är ledig en dag?

  – Promenerar i två timmar med mina hundar. Filosoferar. Tänker på fotboll, tittar på fotboll. På kvällen umgås jag med familjen, äter god mat och dricker ett gott rödvin.

  Jag har hört att du är en riktig fotbollsidiot. Hur mycket fotboll tittar du egentligen på en helg?

  – Mycket... Inklusive våra egna så ser jag mellan åtta och tio matcher varje helg.

  Oj, vad tittar du på?

  – Det mesta. Först och främst ser jag våra egna matcher minst två, tre gånger på video. Jag tycker Premier League har varit väldigt intressant i år med nya lag i toppen. Men jag ser även tyska matcher. Sedan gillar jag La Liga. Jag tycker väldigt mycket om att se Barcelona spela. Jag är glad att jag får uppleva tiden som är nu, med de spelare som finns. Det är fantastiskt.

  Jag vet att du är nära vän med IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson. Tar du intryck av hur andra tränare arbetar?

  – Absolut. Jag tittar mycket på hur andra arbetar. Jag söker hela tiden ny info. Vad är det moderna, var finns det? Jag vägrar bli mossig.

  Finns det någon specifik du tittar på?

  – Den här våren måste jag säga att Jürgen Klopp (Liverpools tränare) har inspirerat mig. Hur han pratar och det han förmedlar genom tv-rutan tilltalar mig. Det sprutar energi och frenesi om honom.

  Fakta

  Henrik Larsson

  Ålder: Fyllde 50 år i januari.

  Familj: Fru och två barn, 15 och 18 år. Två border collie.

  Yrke: Tränare i Oskarshamns AIK. Jobbar som lärare för autistiska barn i Växjö i mån av tid. ”De har sina problem och jag tycker det är oerhört intressant. Jag växer som människa av att arbeta med dem. Det blir några timmar i veckan”.

  Bor: Villa i Rottne utanför Växjö.

  Läser: ”Aftonbladet och Expressen läser jag dagligen, jag gillar nyheter. Sedan tycker jag om Michael Connelly. Jag har läst alla hans verk”.

  Lyssnar på: ”Min frus Spotifylistor. Egentligen är jag intresserad av musik, men jag tar mig inte tid. Jag tycker om Elton John, Phil Collins och Peter LeMarc”.

  Tittar på: ”På tv ser jag fotboll och nyheter, that´s it. Film tittar jag inte på. Det händer aldrig”.

  Visa mer...

  Fakta

  Henrik Larsson om...

  ...förra årets bästa insats: – Landskrona borta (seger 3–2). Där spelade vi taktiskt helt rätt samtidigt som vi vågade kliva upp och gjorde väldigt fina mål. Men även Öster borta (0–0) var bra. Vi blev kanske lite låga, men det var nära att vi vann. Jag har fått mycket beröm av Växjöfolk för den matchen. Att vi var smarta.

  ...vad han ogillar med sig själv: – Jag är extremt strävande. Det är ju en positiv egenskap i grunden, men jag blir aldrig nöjd och det är en belastning för mig. Det är ett under att jag har varit gift så länge som jag har. Jag kan nog vara ganska jobbig. Jag önskar att jag var lite lugnare och inte alltid strävade efter att vara så perfekt. Sedan var jag ännu värre förr. Då var det svart eller vitt. Gråzoner fanns inte för mig. Livet har gett mig en annan förståelse.

  ...vem som vinner OAIK:s skytteliga? – Andreas Birgersson på 21 mål.

  ...Erik Niva: – Vi kommer båda från Malmberget, men har ingen direkt relation. Inte mer än att vi stannar och pratar när vi träffar på varandra. När jag ser Erik på tv kan jag känna igen mig, det finns något i det där norrländska vemodet.

  ...vilket lag som vinner serien: – Öster kommer vara favorit. Sedan är det svårt. Landskrona utmanar nog. Kanske Oddevold. Sedan hoppas jag att Oskarshamns AIK kan vara med där uppe om vi gör saker rätt.

  ...vilka tre lag som åker ur: – Jag vet ju att till exempel Qviding haft det tufft under vintern, men jag har för dålig koll på de andra lagen för att kunna svara på det. Det blir extra tufft i år eftersom tre lag åker direkt ur och ett får kvala. För två år sedan hängde Trelleborg kvar på 32 poäng som fyra från slutet. I år hade de fått kvala. Du kan vinna tio av 26 matcher och ändå åka ur. Det är oerhört tufft.

  Visa mer...